Belföld

Hazugságspirálban Lázár új hivatala

lazar-janos(960x640)(5).jpg (lázár jános, )
lazar-janos(960x640)(5).jpg (lázár jános, )

Egyre zavarosabb magyarázatok érkeznek az NFÜ korrupciógyanús napelemtenderéről, amit Lázár János fújt le. Szakértők szerint a 3 milliárdos pályázatra a nyertesek zöme erősen túlárazott költségvetéssel pályázott.

Miközben egyre több a kérdés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 3 milliárdos somogyi napelemtendere körül, az uniós pénzt osztó szervezet továbbra is titkolja az adatokat, amelyekből kiderülhetne hogy kik a felelősök azért, hogy egy KEOP-os pályázaton olyan cégek nyerhettek, amelyek a pályáztató szervezethez vagy annak volt vezetőjéhez köthetők – írja az atlatszo.hu blogja.

A 3 milliárdos tenderen zömmel olyan, a közelmúltban alapított vállalkozások nyertek, amelyek érdemi tevékenységet nem folytattak, kettő közülük ráadásul az NFÜ volt embereihez köthető. Az egyik nyertes cég Petykó Zoltán egykori üzlettársáé (Petykó vezette az NFÜ-t, idén mondott le), míg a másik az NFÜ által is alkalmazott ügyvédi irodáé.

“Így mindenki tud vállalkozni, hogy más fedezi az építést”

Ezek a cégek 200 millió forint körüli összegeket nyertek el, szakértők szerint erősen túlárazott költségvetéssel. Az Átlátszónak két, a piacra rálátó és az árakat ismerő forrás egymástól függetlenül úgy nyilatkozott, hogy az állami támogatás összege bőven fedezte volna a teljes beruházást. Ami azért érdekes, mert az NFÜ a pályázat alapján csak a projekt 60-70 százalékára ad pénzt.

“Így mindenki tud vállalkozni, hogy más fedezi az építést, aztán várjuk a hozamot. Egy ekkora erőmű hozama évente 16 millió forint. És nem kerül semmibe” – fogalmazott a lapnak a neve elhallgatását kérő szakember.

Miután az atlatszo.hu felhívta a figyelmet a Környezet és Operatív Program egyik napelemes tenderének gyanús momentumaira, az NFÜ bejelentette hogy Lázár János felfüggesztette a támogatói döntéseket, és óvodák felújítárára csoportosították át a pénzt. Azt viszont továbbra sem árulják el, hogy miért, ahogy azt sem, hogy kik döntöttek a nyertesekről. Lázár csak annyit mondott, hogy a “gyanút nem sikerült igazolni”. Az NFÜ pedig azt állítja, hogy csak egy technikai hibáról volt szó, tévesen kerültek fel az NFÜ honlapjára az adatok.

További részletekért erre kattintson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik