Belföld

Bezúzták az adósságnyomás-mérőt

Forint(960x640)(1).jpg (Forint)
Forint(960x640)(1).jpg (Forint)

Nem mér többet az adósságnyomás-mérő a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján. Technikai okokból, magas szoftverkarbantartási igénye miatt nem üzemeltetik tovább a mutatót - indokolt a szaktárca.

2011. március 21-én tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium az államadósság-mérő alkalmazását a honlapján, amivel nyomon lehetett követni az államadósság-elleni harc alakulását. Már amikor frissítették, és működött rendesen. Tavaly novemberben például fejlesztés alatt állt. Mostanra viszont teljesen eltűnt az oldalról – vette észre a Vastagbőr.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a mérő elkaszálását az alábbiakkal magyarázza honlapján: „A tárca technikai okokból, magas szoftverkarbantartási igénye miatt az adósságmérőt a jövőben nem üzemelteti tovább. Szeretnénk továbbá elkerülni az adatszolgáltatásban előforduló párhuzamosságokat is. A Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartozó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) részletes adatokkal szolgál az érdeklődők számára az államadósság állásáról.”

A legfrissebb, augusztus 21-i adatok szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2013 második negyedévének végén a GDP 81,4 százaléka volt (23 250 milliárd forint) – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az induláskor a mutató 81,18%-ot mutatott – olvasható a blogbejegyzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik