Gazdaság

Brutálisan elszállt megint az államadósság

aprópénz (pénz, öt forint,)
aprópénz (pénz, öt forint,)

A júniusi adatok azt mutatják, ismét történelmi csúcsot döntött az államadósság.

Az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adataiból az derül ki, hogy finoman szólva sem túl sikeres az államadósság elleni harc. A központi költségvetés bruttó adóssága ugyanis 22,238 milliárd forintra kúszott fel, ami az ÁKK statisztikái szerint az utóbbi évek legmagasabb száma.

Ez egyben azt is jelenti, hogy cirka 3 ezer milliárddal több az államadósság, mint amennyi a kormányváltáskor volt. Összehasonlításul: a magánnyugdíjpénztárak államosításával szintén háromezer milliárd forintnyi pénz került az államhoz. De úgy tűnik, sem az einstand, sem az egyre újabb sarcok nem hozták meg a várt eredményt.

A GDP-arányos hiányról majd egy hónap múlva jön ki az MNB adata, de valószínűleg ez a szám sem lesz túl fényes. Az első negyedévben az államadósság a GDP 82,2 százalékának felelt meg – a kormányváltáskor ennél alacsonyabban, 82 százalékon állt a mutató. A minisztérium a GDP-arányos hiányszám romlását átmenetinek ítélte.

A Portfolio pénzügyi szakújság viszont nem. Az első negyedévi adatok alapján azt írta: „A megugró államadósság-ráta azt mutatja, hogy a tartósan fenntartható pályához nem elegendő a költségvetési hiányt alacsony szintre vinni, a gazdasági növekedés, az árfolyam (és a kamatszint) is jelentős hatással van a dinamikára. Az első negyedévben ugyan már mutatott némi élénkülést a gazdaság, ám ez nem tudta kompenzálni, hogy a forint árfolyama gyengült, illetve hogy nettó hitelfelvevő volt az állam.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik