Gazdaság

Nőtt az államadósság, megbuknak a megszorítások

Allamadossag(210x140)(2).jpg (államadósság)
Allamadossag(210x140)(2).jpg (államadósság)

Felgyorsul az eurózóna adósságának növekedése. Hatástalanok a megszorítások.

Magyarországon emelkedett az államadósság az év első három hónapjában. Az Eurostat adatai szerint 2013 első negyedévében elérte a 82,4 százalékos szintet, ami körülbelül 23 339 510 millió forintnak felel meg. Ez a tavalyi utolsó negyedévinél (79,9 százalék) és az egy évvel korábbinál (79,2 százalék) is rosszabb eredmény.

Az adatok egyébként megegyeznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által július elején közölt előzetes számokkal. A magyar adósság negyedéves növekedésében döntő szerepe volt a februári, mintegy 3,25 milliárd dolláros kötvénykibocsátásnak.

Máshol sem szép

Európa többi része sem vághat fel különösebben. Tovább gyorsult az eurózóna eladósodottságának növekedése az év első negyedében.

Az euróövezet 17 országának eggyüttes tartozása elérte a GDP-jük 92,2 százalékát, ami szintén nemcsak az egy évvel korábbi szintnél, de a 2012. utolsó  negyedévi adatainál is magasabb. Az elemzők mindezt a megszorító gazdaságpolitika kudarcaként értékelik.

Kijelenthető, hogy a költségvetési egyensúlyt adóemelésekkel és kiadáscsökkentéssel elérni kívánó intézkedések egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Emögött leginkább a gazdaság zsugorodása áll, hiszen ha cégek zárnak be és munkahelyek szűnnek meg, az egyszerre csökkenti az állam bevételeit és növeli a szociális kiadásait.

Már megint a görögök

A legmagasabb államadóssági ráta 2013 első negyedévében változatlanul Görögországban van, ahol a GDP 160,5 százalékának megfelelő összeget kellene visszafizetni. Az elemzők egyetértenek abban, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen.

A második legmagasabb államadósságot Olaszország (130,3 százalék), a harmadikat Írország (125,1 százalék) érte el. Ezzel szemben a legalacsonyabb rátát, 10 százalékot Észtországban mérte az Eurostat, de a legalacsonyabbak között van még Bulgária 18 és Luxembourg 22,4 százalékkal.

 

Még így is vonzó

A hervasztó számok ellenére is akad olyan ország, amely számára vonzó az eurózóna. Litvánia pénzügyminisztere a múlt héten büszkén jelentette be, hogy 2015 januárjától bevezetik az eurót. A három balti ország közül Észtország váltott először a közös pénzre 2011-ben, Lettország pedig 2014-ben lép be az eurózónába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik