Gazdaság

Már nem tartozunk az IMF-nek

imf (imf)
imf (imf)

A kormány törlesztette a Nemzetközi Valutaalapnál fennálló tartozást.

A kormány törlesztette Magyarország dollár-, euró- és angolfont-hitelét a Nemzetközi Valutaalapnál – tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben. A végtörlesztéshez 1,1 milliárd dollárt, 500 millió eurót és 260 millió fontot utalt át az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), amelyre a fedezetet az IMF-hitel fel nem használt részéből, a február eleji dollárkötvény-kibocsátásból és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt összegből nyújtották.

A szakértők által vitatott előtörlesztésről a kormány 2013. augusztus 12-én döntött. Az ekkor fennálló tartozásból 1,8 milliárd euró 2013-ban, mintegy 300 millió euró pedig 2014. I. negyedévében, a fennmaradó minimális összeg pedig 2014. III. negyedévéig járt volna le. Ám “a korábbi kötvénykibocsátás, továbbá a hitelpiaci válság hatására kiépített kormányzati tartalék együttes összege lehetővé tette az IMF-hitel teljes összegének előtörlesztését” – magyarázza a közlemény.

Az előtörlesztés ellen különböző közgazdászok azzal érveltek: ezt az olcsó hitelt végső soron drágább piaci hitelekkel kell majd kiváltani. A kormány azonban szívesebben finanszírozza a – politikai béklyók nélkül – hitelező befektetők pénzével az országot.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy tavaly és idén is sikerült a piacról finanszírozni a költségvetést, így nincs szükség finanszírozási oldalról az IMF-re. Úgy számol: az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik