Belföld

Bajnai ajánlatot tett Mesterházynak

bajnai (bajnai)
bajnai (bajnai)

Előválasztást és TV-vitát javasol a volt miniszterelnök az MSZP elnökének.

Konkrét együttműködési ajánlattal kereste meg Bajnai Gordon Mesterházy Attilát – írja belső forrásokra hivatkozva az atv.hu. A volt kormányfő különválasztaná a miniszterelnök-jelölt és az egyéni körzetek jelöltjeinek kérdését.

Az Együtt-PM többhetes előválasztás útján döntene a miniszterelnök-jelölt személyéről. Ezen belül országos kampányt és televíziós vitát is szeretnének. Ezután a felek által kiválasztott közvélemény-kutatók felmérése lesz az irányadó: a népszerűbb politikus lehet az ellenzék jelöltje.

Az atv.hu információi szerint az Együtt-PM azt javasolja, hogy az egyéni körzeteknél a két pár kétharmad-egyharmad arányban legyen jogosult a jelöltállításra, azaz az MSZP színeiben 71-enindulnának, míg az Együtt-PM-ében 35-en.

Fotó: MTI/Soós Lajos

MSZP: döntsön a nép

Az MSZP azt javasolja együttműködő partnereinek, hogy Magyarország történetében először tartsanak előválasztásokat mind a 106 választókerületben, és a miniszterelnök-jelölt személyéről is – közölte Mesterházy Attila, a párt elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ez egy innováció a magyar politikában, de van rá nemzetközi példa – közölte a politikus. “Azt javasoljuk, hogy döntsön a nép”, éppen ezért azt kezdeményezi az MSZP országos elnökségi ülésén, hogy jelöljenek ki egy technikai előkészítő delegációt, amely kidolgozza az előválasztás részleteit.

Ismertetése szerint ha kell, az MSZP irodáin felül bérelnek ehhez helyiségeket, a jelöltek ezeken a helyszíneken elmondhatják programbeszédeiket, majd az emberek szavazhatnak.

Lefagyott a forró drót

Mesterházy Attila azt mondta, hogy pénteken “ultimátumszerű” helyzet állt elő. Délután azzal szembesült, hogy Bajnai Gordonnak olyan javaslata van, amelyet előzetesen nem említett. A forró drót “kicsit lefagyott” – fogalmazott, kiemelve azt is, hogy a sajtó előbb értesült Bajnai javaslatáról, mint ő.

“Kényszerpályára tettek engem ma” – fogalmazott, hozzátéve: a saját javaslatukon már hónapok óta gondolkodtak, de arra az esetre tartották fenn, ha nem sikerül dűlőre jutni az egyeztetéseken.

Az MSZP elnöke részletesen, megyékre lebontva ismertette pártja korábbi javaslatát, amely összesen több mint 35 választókerületet tekintett tárgyalási alapnak, és azt mondta: ezt most már múltnak tekintik. Kiemelte: az előválasztásra vonatkozó indítványuk a szavazók felrázását, motiválását, a bizonytalan szavazók politika iránti érdeklődésének felkeltését szolgálja. Ez egy erős és korrekt, a részvételi demokrácia elveit maximálisan tiszteletben tartó javaslat – hangoztatta.

Arról, hogy Bajnai Gordon hogyan reagált a felvetésre, azt mondta: “nem zárkózott el” egy ilyen megoldás elől, nem az volt a válasza, hogy nem. Bajnai Gordon szerint is az a lényeg, hogy minél több ember kérdezzenek meg – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik