Belföld

Megnyitották a csapokat Ózdon

Ozdi-vizhaboru(960x640)(1).jpg (ózd,)
Ozdi-vizhaboru(960x640)(1).jpg (ózd,)

A jelenlegi állapot szerint a hőségriadó elmúltával a képviselő-testületi döntésnek megfelelően tovább folytatódik majd a vízkorlátozás a városban – írja a hvg.hu. Egy hete robbant ki a botrány, miután a rendkívüli hőség ellenére számos közkutat zártak ki Ózdon a fogyasztásból, illetve csökkentették a kifolyó vízmennyiséget. Utóbbiaknál a korábbi 30 másodperc helyett három percig kellett arra várni, hogy megteljen egy tízliteres edény.

Számos jogvédő- és civilszervezet emelte fel a hangját a vízelvonás ellen, sőt még a nemzetközi sajtó is foglalkozott a kérdéssel. A Fidesz-KDNP többségű helyi önkormányzat döntését megkérdőjelezte az ellenzék is. Pintér Sándor belügyminiszter jogosnak tartotta az intézkedéssel kapcsolatos kritikát, ezért az eredeti állapot visszaállítását javasolta az ózdiaknak. A nagy forróság miatt kialakulható járványveszélyre viszont a katasztrófavédelem hívta fel a figyelmet, ami után a városházáról utasították az Ózdi Vízmű Kft. vezetőjét az eredeti állapot visszaállítására.

Mivel azonban a határozatot nem vonták vissza, az továbbra is életben marad és a hőségriadó, valamint a forró napok elmúltával kezdhetik elölről a munkát a vízmű dolgozói. A helyi rendelet ugyanis 27 közkút megszüntetéséről és 62 kifolyó leszűkítéséről szól, amivel a közkutaknál keletkező 12-13 millió forint éves veszteséget akarják a felére csökkenteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik