Belföld

Indul a magyar-szerb ár- és belvízvédelmi program

Az extrém eseményekre és helyzetekre készülnek összehangoltan.

Extrém vízgazdálkodási eseményekhez kapcsolódó, összehangolt intézkedéseket segítő szerb-magyar program indult uniós támogatással a Tisza-mentén – közölte Kozák Péter, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) vezetője.

Az 1,13 millió eurós, mintegy 330 millió forintos összköltségvetésű program célja az ár- és belvíz, valamint az aszály elleni intézkedések összehangolásával a védekezés hatékonyságának növelése – mondta a szakember a 2014 közepéig tartó projektről.

Csongrád és Bács-Kiskun megye, illetve Vajdaság területe a vízhiánynak erősen kitett terület, környezetvédelmi szempontból a szabályozatlan városi területek is veszélyeket rejtenek – közölte a szakember.

Az ATI-VIZIG munkatársai térinformatikai módszerekkel felmérik az érintett területeken a domborzatot, a vízfolyásokat, csatornákat, ipari és mezőgazdasági létesítményeket, közút és vasúthálózatot. A korábbi belvízi helyzetről, a károkról és a megtett intézkedésekről pedig adatbázis készül. A térinformatikai rendszer segítségével lehetővé válik az extrém időjárási jelenségek – például a hirtelen lehulló jelentős csapadék – következményeinek modellezése – tudatta az igazgató.

Kozák Péter elmondta, a program részeként érzékenységi térkép is készül, amely a területhasználatot figyelembe véve rögzíti, hogy az esetleg bekövetkező ár- és belvízi események, hol milyen károkat okozhatnak. Hozzátette: arra is javaslatot tesznek, milyen lépésekkel mérsékelhetők ezek a károk.

Az ATI-VIZIG a projekt keretében vásárol két nagyteljesítményű kotrógépet, amellyel karbantarthatják a belvízvédelmi csatornákat, szükség esetén akár vajdasági területen is.

Zorica Ninic-Stupar, a projektben résztvevő Újvidéki Városfejlesztési Intézet műszaki igazgatóhelyettese ismertette, a tartományi főváros két külterületi részén nagy teljesítményű szivattyútelepet alakítanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik