Belföld

Nem lesz több kis választás a nagy előtt?

Elorehozott-onkormanyzati-valasztas(210x140)(1).jpg (Választás, Urna, Szavazás)
Elorehozott-onkormanyzati-valasztas(210x140)(1).jpg (Választás, Urna, Szavazás)

A Fidesz szerint csak pénzkidobás lenne minden időközi szavazás a következő szűk egy évben.

A Fidesz frakcióvezetője megfontolandónak tartja, hogy a július 1-je után kiírt időközi parlamenti választásokat már ne kelljen megtartani a 2014-es általános voksolás előtt. Rogán Antal ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján mondta az MTI kérdésére, miután az Index kedden arról írt: a Fideszben azt tervezik, hogy ideiglenesen kiiktatják a rendszerből az időközi országgyűlési választásokat.

A frakcióvezető megerősítette, hogy vizsgálják egy átmeneti szabály lehetőségét, mivel – magyarázta – egy július 1-je után kiírt időközi parlamenti választás esetén leghamarabb novemberben lehet megtartani a szavazást, ráadásul így olyan körzetekben választanának képviselőt az állampolgárok húszmillió forintért, amelyek 2014-ben már nem is léteznek, hiszen megváltoztak a választókerületek.

Azzal kapcsolatban, hogy az Index cikke szerint az év végéig akár tucatnyi fideszes és kereszténydemokrata képviselő is búcsút mondhat az Országgyűlésnek, mert a kormánypártok diplomáciai vagy állami állásokat ígértek nekik kompenzációként, amiért kiszállnak a politikából, a frakcióvezető úgy reagált: nem tud olyan parlamenti képviselőről, aki le akar mondani mandátumáról, vele ilyen szándékot egyelőre senki nem közölt.

Rogán Antal megjegyezte, ha az említett változtatások miatt módosítják a választási törvényt, akkor ezzel párhuzamosan megvizsgálják azokat az észrevételeket is, amelyeket nemzetközi szervezetek – köztük a Transparency International – tettek az új választási eljárási jogszabállyal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik