Belföld

Orbán nem nyugszik bele a tüntetésbe

orbán (orbán, )
orbán (orbán, )

A miniszterelnök a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez fordul a Zsidó Világkongresszus ellen rendezett demonstráció ügyében.

Elfogadhatatlannak tartja a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntését a szombati anticionista tüntetés engedélyezéséről Orbán Vikor. Bármely köntösbe is bújtatott, nyilvánvalóan antiszemita szándékú rendezvénynek, a jogállam kijátszásának Magyarországon nincs helye – áll a miniszterelnök közleményében. Az ilyen rendezvények engedélyezése sem a magyar emberek értékrendjével, sem az alkotmány betűjével, sem annak szellemével nem fér össze – tette hozzá.

Ezért a kormányfő megkérte a Legfelsőbb Bíróság elnökét, hogy vizsgálja meg, milyen jogi eszközök állnak rendelkezésére a tüntetéssel szemben. Emellett Orbán utasította Pintér Sándor belügyminisztert is, hogy minden törvényes eszközt használjon fel az alkotmányellenes rendezvény megakadályozására.

Tiltakozik a MAZSIHISZ is

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége meglepetéssel fogadta a bíróság döntését, ami engedélyezte a tüntetést. Ez a tüntetés kizárólag arra alkalmas, hogy megzavarja a köznyugalmat, és rontsa Magyarország hitelét – írják közleményükben, arra kérve a kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjen.

Nem tiltottak időben

A bíróság szerint a rendőrség túllépte az egy rendezvény megtiltásához rendelkezésre álló 48 órás határidőt, ezért helyezték hatályon kívül “a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira történő kegyeleti megemlékezést” tiltó határozatot.

Ha a rendőrség a bejelentés hatósághoz való beérkezésétől számított 48 órán belül nem tiltja meg a rendezvény megtartását, azt tudomásul vettnek kell tekinteni – tudatta a bíróság, hozzátéve: e határidő után tiltó határozat nem hozható, így a rendőrség határozata jogszabálysértő. A bíróság közleménye szerint a rendezvény megtartása iránti kérelem április 12-én délután érkezett be, a BRFK pedig a tiltó határozatát a gyülekezési törvényben rögzített 48 órás határidőn túl, április 29-én hozta meg.

A bíróság megállapította továbbá, hogy a rendőrség alá nem támasztott feltételezésekre hivatkozva tiltotta meg a rendezvényt, ami súlyosan jogszabálysértő, és a tényállás-tisztázási kötelezettség súlyos sérelmét jelenti.

Jobbik: Orbán Viktor tartsa tiszteletben a bíróság döntését

Az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmazott: “a független magyar bíróság által jóváhagyott, törvényes módon bejelentett, először a rendőrség által is tudomásul vett – utólag épp Orbán Viktor utasítására törvénytelenül betiltott – rendezvényt nem tilthatja be a Fidesz elnöke, ahogy a Jobbikot sem félemlítheti meg csak azért, hogy kedvében járjon a Zsidó Világkongresszuson részt vevőknek”. Hozzátették: “a nemzeti párt a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően megrendezi a bíróság által is jóváhagyott kegyeleti megemlékezést”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik