Belföld

Káresetek özöne a földrengés miatt

földrengés,  (földrengés, )
földrengés,  (földrengés, )

A délutáni órákig 11 településről csaknem hatszáz káresetről érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez a Heves megyét érintő hajnali földrengés miatt – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményéből.

A földrengés által leginkább érintett Tenk településen számos lakóingatlanban keletkezett kisebb mértékű kár, a tűzoltók már csaknem húsz helyen vissza is bontották a sérült kéményeket. Átányban is vizsgálták a szakemberek a károsodott épületeket. Az OKF szerint ezen a településen történt a „legsúlyosabb esemény”: a családsegítő hivatal épülete nem vált ugyan életveszélyessé, de a hivatali munkára jelenleg alkalmatlan.

Az OKF közleménye szerint kedd délutánig Tenkről, Átányból, Erdőtelekről, valamint további nyolc településről érkeztek lakossági bejelentések kisebb károkról az illetékes önkormányzatokhoz. Mivel még mindig érkeznek bejelentések, a károk mértéke később összesíthető – írta az OKF. A 00.28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt.

Bakondi György, az OKF főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a kedd hajnali földrengés után azonnal megkezdték a térségben lévő veszélyes üzemek, közműellátók és az árvízzel érintett területek gátjainak felmérését, de a földmozgás ezekben a létesítményekben nem tett kárt. Egyetlen épület sem dőlt össze, nem vált lakhatatlanná, senkit nem kellett kitelepíteni – hangsúlyozta Bakondi György.

A biztosítók megkezdték a hajnali földrengés kárainak a felmérését, az eddig beérkezett adatok szerint az átlagos kár lakásonként százezer forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik