Belföld

Focihuligánok fenyegették meg a hallgatókat

Debrecenben a Loki-szurkolók zavarták meg a hallgatói fórumot, Pécsen ellentüntetést szerveznek, az Emmi forrófejű agitátoroknak tartja a diákokat. Az egyetemi blokád folytatódik.

Hétfőn több egyetemet vettek blokád alá a diákok, az ELTE BTK mellett a pécsi egyetemen is ott éjszakáztak, de volt demonstráció Szegeden és Debrecenben is. A cívis városban a hallgatók fórumán megjelentek a Loki-szurkolók, akik a maguk „ultra-stílusában”, trágár szavakkal, fenyegetésekkel (például „elvágom a torkodat”, „bármennyire is buzinak nézel ki”) sérelmezték, hogy a diákok szóvá tették, új stadion helyett inkább az oktatásra kellene fordítani a milliárdokat.

Forrófejű agitátorok

Kedd este 7-re a pécsi diákok is fórumot hirdettek meg, ahol szintén számíthatnak ellendemonstrációra. A Pécsi Újságban jelentette be Egres Béla, „mint a Törvényes és Demokratikus E Médiáért Egyesület vezetője”, hogy „befolyását latba vetve” több hírportálnál is kezdeményezte, hogy a Hallgatói Hálózat (HaHa) és a Középiskolai Hálózat tevékenységéről ne közvetítsenek. Szerinte a diákok rendbontó és felforgató tevékenysége ellen fel kell lépni. Úgy véli, a Hallgatói Hálózatnak mint nem törvényesen választott és elfogadott szervezetnek nincs jogosultsága a kormánnyal szemben követeléseket megfogalmaznia, és nincs jogában másokat a kormány és a HÖOk ellen hangolnia. Az interneten nem fellelhető egyesület ellentüntetést szervez ma estére a pécsi BTK-s fórumhoz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfői közleményében „elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a diákok nagy része tanulni szeretne a felsőoktatási intézményekben, pár forrófejű agitátor megakadályozza az órák megtartását”. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) bölcsészkarának dékánja szintén elítéli a Hallgatói Hálózat módszereit, véleménye szerint a hétfő délelőtt kezdett egyetemi „blokád” inkább kontraproduktívnak bizonyult. A kormányközelinek mondható Professzorok Batthányi Köre szintén kinyilvánította, hogy a Hallgatói Hálózat „egy senki által meg nem választott, a hallgatók képviseletére fel nem jogosított csoportosulás, amelyről rövid idő alatt kiderült, hogy külföldről támogatott politikai erők játékszerévé vált”.

Korábban a kormánypárti média sorra jelentetett meg a HaHa hátteréről olyan „információkat”, amelyben azt sulykolták az olvasóiknak, hallgatóiknak, nézőiknek, hogy a diákszervezet az ellenzéki pártokhoz, vagy éppen Soros Györgyhöz kapcsolódik. A HaHa ironikus cikkben, illetve minden lehető fórumon cáfolta ezeket a híreszteléseket.

Maradnak a hallgatók

Mint írtuk, a fővárosban az ELTE hallgatói hétfőn délelőtt spontán megmozdulások keretében elfoglalták a Bölcsészettudományi Kar főépületének egyik nagyelőadóját, ahol fórumokat tartottak. Eközben több ezer diák és szimpatizáns gyűlt össze a Hallgatói Hálózat Deák térről induló budapesti tüntetésén. A tervezett útvonal azonban jelentősen lerövidült, amikor a tüntetők úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az egyetemfoglalókhoz. Az immár több épületben zajló fórumok résztvevői – elsősorban hallgatók, oktatók és középiskolások – az egyetemfoglalás folytatása mellett döntöttek. Elfogadták a Hallgatói Hálózat alternatív részmegállapodás-tervezetét, és ennek aláírását követelik a kormánytól. Éjjel már úgy nyilatkoztak, hogy addig nem hagyják el az előadót, amíg Balog Zoltán alá nem írja a tervezetet.

A Facebookon így indokolták a blokádot: „A kormány az elmúlt hónapok során elzárkózott attól, hogy érdemben tárgyaljon a hallgatók hat pontban megfogalmazott követeléseiről. Sőt, azzal, hogy az alaptörvénybe akarja illeszteni a röghöz kötést és az egyetemi autonómiát veszélyeztető gazdasági felügyeletet, még a HÖOK-ot, az egyedüli tárgyalópartnerként elfogadott hallgatói szervezetet is hátbadöfte.”

Mint írják, a szabadegyetemi fórumok létrehozásával az a céljuk, hogy az oktatás jövőjéről folytatott párbeszédről mindenki tudjon, és a közös döntéseket a kormány is kénytelen legyen figyelembe venni. „Mi, az egyetemfoglalás résztvevői nem kizárólag a hallgatókért vagyunk itt. Az egyetemi oktatókért vagyunk itt, hogy jövőre is itt taníthassanak. Az egyetemekért, hogy önállóan és színvonalasan működhessenek. A középiskolásokért, hogy továbbtanulhassanak. A szülőkért, akik gyermekük jövőjéért aggódnak. Egy jól működő, igazságos országért, ahol a tudás továbbra is érték marad ” – szögezték le.

A HÖOK cáfolta Balog állítását

Az ELTE-n éjszakázók és szimpatizánsaik kedden reggel tovább folytatták a toborzást a diákok és oktatók körében a blokád mellett, illetve arra kérték az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum minden résztvevő szervezetét, hogy vállaljon szolidaritást a kezdeményezéssel, és kedd este hat órára menjen el a BTK-n tartott fórumra.

A kormányzati lejárató kampány része volt, hogy Balog Zoltán kijelentette, a HÖOK képviselői tudták, hogy a hallgatói szerződés ügyét bele akarják írni az alaptövénybe. Ezt hétfőn cáfolta a HÖOK, mint írták „méltatlannak tartjuk, hogy egy vitatott társadalmi kérdés tekintetében a kormányzat a saját álláspontját alaptörvényben kívánja rögzíteni”. Újfent határozottan elutasította a kényszeren alapuló röghöz kötést, kérte az Európa Unió által indított vizsgálat hivatalos eredményének közzétételét és a tervezett alkotmánymódosítás felsőoktatást érintő cikkeinek azonnali visszavonását.

A HÖOK egyben támogatásáról biztosította a témában szerveződő békés, pártpolitikától mentes hallgatói megmozdulásokat, így a Hallgatói Hálózat demonstrációját is.

A Hir24 megkérdezte a kormánypárti képviselőket, miért kell – a világon példátlan módon – az alaptörvényben rögzíteni a röghöz kötés intézményét. Íme:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik