Belföld

PDSZ: kudarcsorozat a közoktatás államosítása

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint kudarcsorozat az iskolák állami átvétele, ezt mutatja a közoktatás államosítása következtében előállt helyzet.

Mendrey László, a PDSZ elnöke pénteken Budapesten, a szervezet által rendezett fórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, követelik, hogy vegyék figyelembe a véleményüket. Az átvett iskolák fenntartójára utalva úgy fogalmazott: “Az az irány, ahová a Klebelsberg-hajó halad, rossz, nem akarunk odamenni.”

Hozzátette, jövő péntekig még tárgyalásokat folytatnak a kormányzattal, mert a PDSZ abban érdekelt, hogy ne legyen pedagógussztrájk, de ha rákényszerülnek, akkor megszervezik a munkabeszüntetést. Mendrey László egy felmérésre hivatkozva elmondta, hogy a pedagógusok kétharmada utasítja el a közoktatásban kialakult helyzetet.

Máté András egyetemi oktató, az Oktatói Hálózat tagja a sajtótájékoztatón azt mondta, “nem a tudásalapú társadalom felé visz”, ha a jövőben kevesebben szereznek majd érettségit, “a munkaalapú táradalom pedig értelmezhetetlen a tudás megalapozása nélkül”. Szerinte senki nem lehet biztos abban, hogy a felsőoktatási jelentkezésekre vonatkozó szabályokat nem változtatják meg újra, holott legalább két évre előre világosnak kellene lenniük az erre vonatkozó feltételeknek.

Szólt arról, hogy az egyetemek, főiskolák bérekre, rezsiszámlákra költhető keretei 2010 óta 60 milliárddal csökkentek, ezt a kormányzat egyelőre csak 10 milliárd forinttal kompenzálta, és szerinte emiatt nagy esély van arra, hogy a naptári év végéig az egyetemi oktatók 20-30 százalékát el kell bocsátani.

Puskás Aurél, a Hálózat a Tanszabadságért tagja tűrhetetlennek nevezte az iskolák államosítását, miközben “sok pedagógus fél”, mert “kiszolgáltatottak lettek”. Fő problémaként azt emelte ki, hogy több száz szakmai műhely szabadsága megszűnt, az oktatási rendszer átalakítása pedig “az eddigi hibákat növeli”.

Barabás Richárd, a Hallgatói Hálózat tagja arról beszélt, hogy a PDSZ “civil hangja” párbeszédre kényszerítheti a kormányzatot. Hangsúlyozta, hogy mozgalmuk szakpolitikai vitáról és nem kormányellenes támadásról szól, ennek jegyében adtak ki pénteken egy megállapodástervezetet, amely azt vázolja, mely pontok mentén kellene megállapodást kötnie az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumnak és az emberi erőforrások miniszterének.

Ercse Krisztina, a Szülői Hálózat tagja azt mondta: őket nem kérdezték meg a közoktatás átalakításáról, és erre – szerinte – továbbra sincs kormányzati szándék. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntések a gyermekekről, a szüleikről, illetve a tanáraikról szóljanak, és a megkérdezésükkel döntsenek.

Mendrey Zsófia, a Középiskolai Hálózat tagja arról beszélt, hogy egyet nem értésüket akarják kifejezni a közoktatásban és felsőoktatásban végbemenő változásokkal kapcsolatban, és szeretnének beleszólni az őket érintő kérdésekbe.

Hoffmann Rózsa közben arról beszélt, hogy jelentős béremelést kapnak a tanárok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik