Belföld

Drasztikus béremelést kaphatnak a tanárok

tanár (tanár, diák, oktatás)
tanár (tanár, diák, oktatás)

Szeptemberben megkezdődik a pedagógus-életpályamodell bevezetése – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár pénteken Kalocsán.

“Nemcsak bértábla-módosításról van szó, hanem a pedagógusok munkájának újraértelmezéséről, a pedagógusok minősítéséről, a munkaidő másfajta szabályozásáról és egy nagyon jelentős béremelésről” – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Példaként megemlítette: egy egyetemi végzettségű kezdő tanár fizetése jelenleg bruttó 134 ezer forint, az életpályamodell életbe léptetése után a kezdő tanár bére négy forint híján havonta 200 ezer forint lesz.

Hoffmann Rózsa további kérdésre válaszolva kitért arra: nincs pontos adat arról, hány iskolát érint az, hogy a pedagógusok nem kapnak meg korábbi, önkormányzati juttatásokat, mivel az önkormányzatoktól erre vonatkozó adatokat nem kértek.

Az államtitkár közölte: az erről szóló hírek azt mutatják, hogy olyan óriási különbség volt az iskolák között, amelyet szükséges kiegyenlíteni. A teljes kiegyenlítés az életpályamodell bevezetése után fog csak megtörténni – fűzte hozzá. “Addig csak arra tudunk garanciát vállalni, hogy a kötelező béreket és juttatásokat kifizetjük, és a legális cafeteria-juttatásokat átvállalja az állam” – mondta.

Megjegyezte: az önkormányzatok továbbra is adhatnak különjuttatásokat a pedagógusoknak, és van olyan önkormányzat, amelyik ezt meg is teszi.

Az oktatási államtitkár kitért arra: rendben halad az iskolák fenntartásának állami átvétele. A folyamatban “példás együttműködést tanúsítanak az önkormányzatok, a tankerületi igazgatók, a kormányhivatalok és az intézményvezetők” – mondta Hoffmann Rózsa. A PDSZ ezt egészen máshogy látja.

Az oktatásért felelős államtitkár az MTI kérdésére, hogy teljes körűen bevezetik-e az életpályamodellt, igennel válaszolt a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium épületében tartott sajtótájékoztatón.

A szakszervezetek szerint „nem új a hír”

Mendrey László, a PDSZ elnöke pénteken azt mondta: üdvözlendő a pedagógus-életpályamodell bevezetése, ha az béremeléssel jár. Kiemelte ugyanakkor, hogy csak akkor tudják a szeptemberi bevezetést elfogadni – és ez a sztrájkköveteléseikben is benne van -, ha mindez a pedagógusok óraterhelésének növekedése nélkül valósul meg, mert utóbbit indokolatlannak tartják.

A PDSZ elnöke megjegyezte: a pedagógus-életpályamodell bevezetését a köznevelési törvény garantálja, így ez a hír nem új, senki nem mondta, hogy ezt vissza akarják vonni.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pedig utalt arra, hogy ha a keresetnövekedésre nem lenne pénz, akkor a kormánnyal kötött megállapodás szerint a pedagógusok túlmunkáját finanszírozni fogják.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke szintén utalt arra: az elfogadott köznevelési törvény azt tartalmazza, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetése 2013 szeptember elsejével történik meg. A béremeléssel kapcsolatban pedig közölte, hogy a pedagógus-sztrájkbizottság és a kormány megállapodásában az áll: ha az új munkaszervezési formát bevezetik, de a keresetnövekedésre nem lesz pénz, a pedagógusok túlmunkáját finanszírozni fogják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik