Belföld

Csupaszpofájú tamarinok érkeztek a Vadasparkba

A nemzetközi fajmegmentő programban a kihalással fenyegetett két csupaszpofájú tamarin érkezett. Az őserdei táplálékot Szegeden "dzsadzsával" pótolják, sikerrel.

A Szegedi  Vadaspark  a  nemzetközi színtéren  is  elismert  a  karmosmajomgyűjteményéről. Számos ritka selyemmajom, oroszlánmajmocska és tamarin látható a kétt rópusi  házban  és  az  azokhoz  tartozó kifutókban.

Most  egy  újabb  ritkasággal  is találkozhatnak a látogatók, a csupaszpofájú tamarinnal. Az  érdekes  nevének  megfelelően különleges kinézetű tamarinfaj igazi állatkerti ritkaságnak  számít.  A  világ  állatkertjeiben mindössze kb. 200 egyede él a nemzetközi nyilvántartási  rendszer  adatai  szerint. Valamennyi csupaszpofájú tamarin tulajdonosa a brazil állam, illetve annak természetvédelmihivatala.

A Szegedi Vadasparkba is csak azután kerültek, hogy az intézmény bejelentkezett a nemzetközi  fajmegmentési programba,  és  az  IBAMA szakemberei  alkalmasnak  találták  a tartóhelyet és magát az állatkertet arra, hogy a ritka fajt tartsa, illetve a jövőben szaporítsa. A védelemre mindenképpen szükség van, mert a csupaszpofájú tamarint a kihalás veszélyezteti, mindössze párezer egyede él vadon az Amazonas esőerdeiben, egy viszonylag kis területen Manaustól  (Amazonas  állam  fővárosa)  nem  messze.

A  többi  karmosmajomhoz  hasonlóan  a  csupaszpofájú  tamarin  is  főleg  az  esőerdők lombkoronájában él, kisebb csapatokban, amelyeket egy domináns nőstény vezet. Csapat többi tagja alárendelt, nem szaporodó nőstényekből, hímekből és utódaikból áll. Elsősorban pókokkal és rovarokkal, gyümölcsökkel és a fák nedvével táplálkozik. Ez utóbbi takarmány kiváltására Szegeden kísérleteztek ki egy keveréket, amelyet házon belül csak „dzsadzsának” neveznek.

Hosszú évek tapasztalata alapján elmondható, hogy ez az étek egyértelműen bevált a karmosmajmok és más hasonló étrendű állatok esetében.

Egyelőre két hím, apa és fia érkezett a Vadasparkba a franciaországi Lyoni Állatkertből a múlt év végén.  A karanténidőszak lejárta után most már mindketten megtekinthetők az Esőerdő-házban. A Vadaspark bízik benne,  hogy később  nőstények  is  érkeznek  a  fajmegmentési  program  ajánlásával  és elindulhat a tenyésztésük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik