Belföld

Állami segítségre vár a sátoraljaújhelyi húsüzem is

zemplénhús (zemplénhús, sátoraljaújhely, )
zemplénhús (zemplénhús, sátoraljaújhely, )

A veszteségessé vált Zemplén-Hús Kft. az utóbbi időben 30 embernek adott munkát.

Január eleje óta nem készülnek új termékek a sátoraljaújhelyi üzemben, a tulajdonosok a cég veszteséges működésére hivatkozva bezárták a telephelyet. A helyi önkormányzat abban bízik, hogy kormányzati segítséggel tovább működhet a társaság és megmaradhat az utóbbi időben ott dolgozó 30 ember munkahelye.

Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely fideszes polgármestere párbeszédet kezdeményezett a cég megmentése érdekében. Mint a Hír 24-nek elmondta, az üzemet a tulajdonosok néhány éve felújították, minden engedélyük megvan a működéshez, így meglátása szerint jók az esélyek az újraindításra. A polgármester hangsúlyozta: a több mint 120 éves üzemben korábban száznál is többen dolgoztak, az utolsó időszakban viszont már csak harmincan. De a városban ez a néhány tucat munkahely is fontos, mert a térségben nagyon nehéz elhelyezkedni. Szamosvölgyi Péter hozzátette: pénteken egyeztetnek Budai Gyulával a vidékfejlesztési minisztérium államtitkárával az állami szerepvállalás lehetőségeiről. A polgármester bízik benne, hogy a többi bajba került húsüzemhez hasonlóan a sátoraljaújhelyi is részesülhet központi segítségben. Az elképzelések szerint a piacbővítés segítésével, munkahelymegtartó támogatással, vagy kiemelt támogatással tudja segíteni a kormány a húsipari termelés újraindítását Sátoraljaújhelyen. Az üzem vezetői későbbre ígértek tájékoztatást a bezárás indokairól, valamint a fennmaradáshoz szükséges feltételekről.

Tavaly három hústermékeket készítő cég került a csőd szélére: a Kométa 99 Zrt., a Pápai Hús 1913 Kft., valamint a Gyulai Húskombinát. A kormányzat az önkormányzatokon keresztül igyekszik megmenteni a húsüzemeket. A kabinet döntése alapján az első kettő 3,5, valamint 1,5 milliárd forintot kap a költségvetésből a társaságok életben tartására, Gyula pedig 1,8 milliárdot a helyi üzem továbbműködtetésére alakuló új cég létrehozására. Egyes vélemények szerint viszont ez a fajta segítség uniós jogszabályokba ütközhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik