Belföld

Aluljáróba hívta a főpolgármester az ombudsmant

hajléktalan (hajléktalan, )
hajléktalan (hajléktalan, )

Tarlós István a hajléktalanhelyzettel szeretné szembesíteni Szabó Mátét a Ferenciek terén.

A főpolgármester szerint a főváros kétéves hajléktalanprogramját tette tönkre a novemberi alkotmánybírósági döntés, az aluljárókat ellepték a fedél nélküliek, az emberek ott végzik a dolgukat, megágyaztak, a külföldiek ámultan nézik, hogy mi történik ott és a főváros gyakorlatilag tehetetlen. Ráadásul a hajléktalanok is sokkal kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek – mondta Tarlós István.

Szerinte a főváros sok hajléktalant mentett meg tavaly és tavalyelőtt. Azt is mondta, ha Magyarországon úgy lehet értelmezni az emberi jogokat, szabadságjogokat, ahogy a belvárosi létesítményben teszik, akkor “csak gratulálni tud”.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Tarlós István jelezte: megerősíti a polgármesterekkel közös korábbi kezdeményezésüket,  a parlament segítségét kérik az ügyben, emellett látogatásra hívta az ombudsmant, hogy “nézze meg saját szemével, hogy ahhoz képest, ami két hónapja volt, most mi van”.

Az Alkotmánybíróság november közepén kimondta: összeegyeztethetetlen az emberi méltóság alaptörvényben szabályozott védelmével, ha az állam önmagában azt bünteti, hogy valaki kényszerűségből a közterületen él. A testület egyúttal megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak a pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására.

Ezek után a budapesti rendőrök arra panaszkodtak, hogy a döntés nyomán nem fognak tudni rendet tartani az aluljárókban. Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára erre később úgy reagált, hogy az agresszív koldulás, a garázdaság, a csendháborítás, a köztisztasági előírások megsértése továbbra is büntethető.

Szabó Máté ombudsman korábban példaértékűnek nevezte az Alkotmánybíróság döntését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik