Belföld

Megúszható az elszállítás és a kerékbilincs

Teljesen legális módon kivédhetjük, hogy elszállítság vagy „megbilincseljék” tilosban hagyott autónkat.

A lehetőség már nagyjából két éve a lábunk előtt hever, ám nem verték nagy dobra. Utánanéztünk, mégis mit tehetünk, ha tiltott helyen parkoló autónkat el akarják szállítani vagy kerékbilinccsel ellátni. Elsősorban természetesen ne álljunk meg tiltott helyen, hiszen ez szabálysértés.

A trükk nagyon egyszerű! A közterület-felügyelők felhívják a jármű tulajdonosát, figyelmeztetik, hogy rossz helyen parkol. Ilyenkor az illetőnek 15 perce van, hogy elhajtson a helyszínről egy legális parkolóhelyet keresve. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor viszont már kattan a bilincs. Az autó kerekén.

Mégis hogyan előzhető meg mindez legálisan? Nem újkeletű a megoldás, hiszen a rendelet, mely lehetővé teszi, lassan három éves lesz. Az okmányirodában a gépjármű adataihoz irassuk hozzá telefonszámunkat, e-mal címünket, természetesen ez pénzbe kerül. A felügyelőknek kötelességük felhívni a megadott telefonszámot, hogy figyelmeztessenek: negyed óránk van, hogy az autóhoz érjünk és eltűnjünk vele. A rendelet szerint csak egy hívással próbálkoznak, ha nem érkezik válasz, akkor már jön a jogos büntetés. Ingyen megúszhatjuk a szankciót, ha a megadott időn belül érkezünk, a büntetés 50 százalékát kell kifiztenünk abban az esetben, ha már elkezdték felszerelni a kerékbilincset vagy felkészültek az elszállításra.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter 55/2009. (X. 16.) IRM rendelete a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a jármûvek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról:

A negyedik paragrafus két bekezdését idézzük: „(3) Ha a nyilvántartás tartalmazza az üzemben tartó rövid szöveges üzenet fogadására szolgáló elérhetõségét vagy telefonszámát, akkor egy alkalommal meg kell kísérelni az üzemben tartó értesítését az intézkedés megkezdésérõl.

„(4) Ha az üzemben tartó a (3) bekezdés szerinti értesítésre adott válaszában jelzi, hogy 15 percen belül a helyszínre érkezik,
és a jármûvet eltávolítja, akkor az intézkedést fel kell függeszteni. Ha ez az idõtartam eredménytelenül eltelt, az intézkedést folytatni kell.”

A teljes rendelet itt érhető el!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik