Belföld

Ötvenéves a szervezett madárvédelem Csongrád megyében

Madártani szakkör és lelkes madarászok - ötven éve óvják, számlálják, fotózzák a madarakat és népszerűsítik Csongrád megye madárvilágát, természeti szépségeit.

1962 őszén dr. Beretzk Péter, a „Fehértó atyja” vezetésével hét ornitológus megalakította a TIT Csongrád Megyei Szervezetének Madártani és Természetvédelmi Szakkörét. Céljuk a madártani és természetvédelmi ismeretek elmélyítése, terjesztése, a madártani kutatások segítése, és Csongrád megye madárvilágának megismerése volt és az ma is. A Magyar Madártani Egyesület (MME) 1974-es megalakulásakor a tagság együttesen belépett az egyesületbe. Azóta párhuzamosan folytatjuk a munkát e két szervezet keretei között.

Mindezt dr. Kasza Ferenctől tudtam meg, aki az MME Csongrád Megyei csoportjában működő Beretzk Péter munkacsoport vezetője. Olyan neves elődök nyomában végzi ezt a munkát, mint dr. Beretzk Péter, dr. Marián Miklós, Jakab Béla, akik rengeteget tettek azért, hogy Csongrád megye madárvilágát népszerűsítsék az egész világon. Miközben azt tudni kell: a tagság korántsem vaskos fizetség fejében, hanem lelkesedésből, a természet szeretetétől hajtva tevékenykedik. Soraikban megtalálható – többek között – állatorvos, természetvédelmi őr, tudományos kutató, biológus, tanár, vagy – mint dr. Kasza Ferenc esetében – nyugalmazott bíró is.

A régi és a jelenlegi tagok a napokban ünnepelték a megalakulás 50 éves jubileumát egy jó hangulatú összejövetelen” – mondta el dr. Kasza Ferenc, aki kitért arra, hogy havonta egyszer tartanak előadásokat és természetfotó vetítéseket a TIT székházban. A tagság tevékenyen részt vesz a Nemzetközi Madármegfigyelő Nap és a daru megfigyelések szervezésében. Évente kétszer táboroznak a Fehértón, illetve a Pusztaszeri Büdösszéktón.

A hazai gólyafelmérések szervezése hagyományosan Szegedhez kötődik. 1958 és 1968 között dr. Marián Miklós, 1989-ig Jakab Béla, azóta pedig Lovászi Péter koordinálja ezt a nagy munkát. A tagok több könyvet – köztük a Dél-Alföld madárvilágát (1980) – és számos szakcikket írtak. Emellett tevékenyen részt vesznek a sérült madarak mentésében. A szalakóta és a kékvércse-védelmi programban mesterséges fészekláda és fészekodú telepeket létesítettek és gondoznak, az énekesmadarak részére is sok odút helyeztek ki. A tagság természetesen munkát vállal az MME sok programjában. Végzik a gólyaszámlálást, a sasok, kékvércsék, rétihéják szinkron számlását” – adott ízelítőt munkájukból a csoport vezetője.

“Feltétlenül meg kell említeni a madár és természetfotózást is” – mondta dr. Kasza Ferenc. – Hiszen Beretzk Péter nyomdokain Szegedről indult, vagy itt teljesedett ki dr. Molnár Gyula, Puskás Lajos, Hencz Alajos, Barkóczi Csaba, Vadász Sándor, Kármán Balázs és nem utolsósorban Máté Bence fotós tevékenysége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik