Belföld

Elviszik Szegedről a fekáliás műalkotást

Mint arról a Szeged24 is beszámolt, nagy botrányt kavart a REÖK Palota legújabb kiállításának egy darabja. A tiltakozásnak engedve elszállítják a műtárgyat Szegedről.

A szegedi REÖK-ben a budai Várfok Galéria Kontrasztok vonzásában című kortárs képzőművészeti tárlatának részeként látható a fekáliás alkotás, amely többeknél kiverte a biztosítékot. A KDNP és a Jobbik politikusai vallásgyalázásról beszéltek, a lap információi szerint az ügy napirenden lesz a kulturális bizottság szerdai ülésén.

A Szent Gellért Plébánia plébánosa, Benyik György 99 támogató aláírással ugyancsak tiltakozó levelet küldött az installáció bemutatása ellen a polgármesternek és a képviselőknek.

Az uszító plakátot keddre virradóra ragasztotta a Reök-palota bejáratára egy ismeretlen kerékpáros, majd a hajnalban dolgozni érkező takarítónő szedte le a papírt, amelynek másolatait több helyen is látták a városban.

A plakátra egyebek mellett ezt írták: „Kultúra” tálalva: Magyar! Miért hagyod, hogy pár pofátlan zsidó kigúnyolja őseid vallását?”, majd egy szélsőséges honlapra hivatkoztak.

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. igazgatója a Délmagyarországnak kedden azt mondta: ő egy közhasznú kft. menedzser-igazgatója, ezért mindkét szakterületen felkészült művészeti vezetőt alkalmaz. Szakmai kérdésekben a szabadtéri műsorpolitikájának kialakításakor Kesselyák Gergely karmesterre, a REÖK irányvonalának meghatározásakor Nátyi Róbert művészettörténészre hallgat. A Várfok Galéria kiállítását Nátyi Róbert hívta meg a REÖK-be, az ő szakmai kompetenciáját kérdőjelezik meg ezzel a támadással.

Szalóky Károlyt, a budai magángaléria tulajdonosát megdöbbentették a szegedi események, és azt mondta: szerinte ez az ügy már régen nem a művész munkájáról szól.

Győrffy László szerint az ügyben kialakult indulathullám annyira kontrollálhatatlanná vált, hogy beárnyékolja az egész kiállítást, és elvonja a figyelmet kollégái alkotásairól is, ezért az összes munkáját visszavonja a szegedi kiállításról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik