Belföld

Életveszély helyett tették utcára a gyerekeket

Tanar-gyerekkel(960x640)(2).jpg (tanár, gyerek)
Tanar-gyerekkel(960x640)(2).jpg (tanár, gyerek)

Egyik napról a másikra bezárt egy alapítványi fenntartású óvoda és kollégium Kunszentmiklóson. Tizenöt diáknak nincs hol laknia, az ovisoknak találnak helyet.

Mint korábban megírtuk, október 17-én minden előzmény nélkül kellett elhagynia a kunszentmiklósi Szent István Alapítványi Kollégiumot tizenöt ott lakó középiskolásnak. Az utcára került gyerekek szülei felháborítónak tartják az eljárást, a rendészeti képzést kollégiumi elhelyezéssel hirdette meg ugyanis az önkormányzati középiskola. A Hír24-nek a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal oktatási főosztályvezetője korábban elmondta: eljárást indítottak a kollégiumot üzemeltető alapítvány ellen. Orcsik Attila szerint ők is aznap értesültek arról, hogy az Ariszak nem tudja tovább üzemeltetni az épületet, így az visszakerül az egyházhoz.

Mindez azért furcsa, mert a Szent István Alapítványi Kollégium és Óvoda épülete a Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegyéé, csak fenntartója volt a budapesti székhelyű Ariszak Képzési Alapítvány, amellyel azonban október közepén szerződést bontott az egyház, október 15-én átadták az épület kulcsait egy új bérlőnek – írja a Petőfi Népe alapján a baon.hu. Még furcsább, hogy a kalocsai Érseki Hivatal már augusztusban tudta, hogy az épület kollégiumi ellátásra alkalmatlan, ezért augusztus 10-én meghatalmazást adott jogászának a szerződés felmondására.

A kollégiumot fenntartó alapítvány vezetője erre augusztus 21-én reagált, megoldást ígért, de szeptember 9-én egy építész szakértő életveszélyesnek nyilvánította az épületet, a Főegyházmegye pedig nem vállalta, hogy bárki megsérüljön a tulajdonában lévő épületben. „Egy gyermekekkel foglalkozó intézmény fenntartójának köteles felelőssége olyan állapotot fenntartani, hogy ne veszélyeztesse a benne élő diákok, dolgozó felnőttek életét és egészségét!” – áll az Érseki Hivatal Petőfi Népéhez eljuttatott közleményében.

A kunszentmiklósi polgármesteri hivatal is csak október 17-én értesült a kollégium és az óvoda bezárásáról. Józan Judit jegyző a Petőfi Népe kérdésére elmondta: nem kaptak listát az alapítványi óvodába járó gyermekek adatairól, a népességnyilvántartó alapján keresték meg a vélhetően érintett szülőket. Valamennyi ellátás nélkül maradt kisgyermeknek helyet biztosítunk valamelyik önkormányzati óvodában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik