Belföld

Uniós tényfeltárók vizsgálódnak Budapesten

uniós zászló (uniós zászló, )
uniós zászló (uniós zászló, )

Navracsics, Sólyom, Handó Tünde, a frakcióvezetők, a jelenlegi és a korábbi ombudsman, valamint jogvédő szervezetek is fogadják az EP képviselőit a hét első felében.

Hétfőtől szerdáig tartózkodik Magyarországon az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottságának eseti küldöttsége, amely a közelmúltbeli jogi változásokról tájékozódik. A delegációt a spanyol szocialista Juan Fernando López Aguilar, az állampolgári jogi szakbizottság elnöke vezeti, aki szerda délután tájékoztatja a sajtót a megbeszéléseikről.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy a képviselők Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel, Sólyom László volt államfővel, Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal vezetőjével, Darák Péterrel, a Kúria elnökével, Szabó Mátéval, az alapvető jogok biztosával, Majtényi László volt adatvédelmi ombudsmannal, Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökével, Nagy Navarro Balázzsal, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnökével, Haraszti Miklós volt SZDSZ-es politikussal, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) volt médiaszabadság-képviselőjével, Jóri András volt adatvédelmi ombudsmannal, továbbá a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International és az Eötvös Károly Intézet vezetőivel találkoznak. Az EP budapesti képviselete az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a napilap információit a képviselők tárgyalópartnereiről.

Közölték, az EP 2012. február 16-i állásfoglalásában felkérte az állampolgári jogi szakbizottságot, készítsen jelentést arról, hogy a közelmúltbeli magyarországi jogszabályi változások és az új Alaptörvény összhangban állnak-e az európai szerződésekben és az EU alapjogi chartájában foglalt alapjogokkal és értékekkel. A tényfeltáró küldöttség látogatása ennek a munkafolyamatnak a része – mutattak rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik