Belföld

Mesterházy: Támogatom Gyurcsányt

mesterházy attila (mesterházy attila)
mesterházy attila (mesterházy attila)

Legalábbis az éhezésben. Mi több: hívja szimpatizánsait a DK szombati rendezvényére.

Nyílt levélben állt ki a Kossuth téren éhségsztrájkoló egykori párttársa, Gyurcsány Ferenc mellett a demokrácia nemzetközi napjára fogalmazott nyílt levelében Mesterházy Attila MSZP-elnök.

“Nálunk ma nem ünnepelni, hanem félteni és védeni kell a demokráciát. Mert hazánkban ma nem teljes a demokrácia, és a szabadság nem élhető meg maradéktalanul” – ezt írja.

Aláásva

Majd így folytatja: “Nem titkos összeesküvés, vagy idegen ország fenyegeti országunk demokratikus intézményeit és demokratikus működését, hanem a magyar miniszterelnök rombolja a húsz éve közmegegyezéssel megteremtett demokratikus berendezkedést. Nem teljes a hatalmi ágak szétválasztása, mert a kormány felszámolta, korlátozta vagy uralma alá gyűrte a jogállamiság intézményeit. Aláásták a demokratikus berendezkedés alapjait. Nincs erős parlamentarizmus, mert a hatalom leszűkítette az ellenzék érdemi lehetőségeit, és szavazógépként használják a többséghez tartozó képviselőket. Díszletté silányították az országgyűlést. Nem biztosított a sajtó szabadsága, mert a Fidesz megszállta a közmédiát és megfélemlíti a független médiumokat. A sajtó után a szólás, majd a gondolat szabadságának korlátozása jöhet. Nincs valódi demokratikus párbeszéd, mert a kormány megszüntette az együttműködést az emberek érdekeit védő társadalmi, szakmai és civil szervezetekkel.”

Önkény

A pártelnök szerint nincs szabadság, “mert az emberek a szegénység és a létbizonytalanság miatt sem tudnak élni állampolgári jogaikkal”.

A szerző úgy véli, Orbán “keleti mintára, rendre felveti a demokrácia leváltásának lehetőségét és… nap, mint nap arcátlanul az emberek szemébe hazudik.”

Mesterházy kifejti, hogy álláspontja szerint “a Fidesz saját hatalma megőrzése érdekében már önkényesen megváltoztatta a választási szabályokat… most pedig korlátozni akarja a választók alapvető jogait is”. Ennek ellenéra a pártelnök úgy ítéli meg, “amíg minden polgár szabadon, titkosan dönthet arról, kire bízza az ország irányítását, addig van esély arra, hogy leváltsuk Orbán Viktort és helyrehozzuk a kormány által most okozott károkat”.

Gyurcsány mellett

“Fontos minden olyan megszólalás, tett vagy demonstráció, ami a titkos, általános és egyenlő  választáshoz való jog megőrzését, a választók jogainak védelmét tűzi ki célul. – így Mesterházy – Ezért támogatjuk Gyurcsány Ferenc és társai demonstrációját is, amit a parlament előtt folytatnak. Ezért hívunk mindenkit, aki fontosnak tartja a demokrácia védelmét, hogy vegyen részt a ma délutáni Demokratikus Koalíció által szervezett rendezvényen. Álljunk ki közösen a választás szabadságáért, a demokráciáért, a köztársaságért, egymásért és mindazért, amiben hiszünk!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik