Belföld

Orbán: Kelet is kell

Tranzit - Orbán Viktor (orbán viktor, ablonczy bálint, tranzit)
Tranzit - Orbán Viktor (orbán viktor, ablonczy bálint, tranzit)

A kormányfő a személyi jövedelemadót és a társasági nyereségadót is csökkentené, az E.ON-t pedig visszaveszi.

A személyi jövedelemadót (szja) és a társasági nyereségadót is tovább szeretné csökkenteni a miniszterelnök. Kőszegen, a Tranzit – Fesztivál a határon nevű közéleti rendezvényen Orbán Viktor azt mondta: csak azt az utat tartja járhatónak, amit kormánya választott. “Az irány felülvizsgálata szükségtelen, a kitartás mellett vagyok” – fogalmazott.

A kormányfő a Brüsszellel folyó vitákról úgy vélte: azért vették előre a nagy konfliktusokat, mert a Fidesz-KDNP-nek kétharmados többsége van a parlamentben, és “a kétharmad áll, mint a cövek”. Ezért tudták – mondta -, hogy meg fogják nyerni a vitákat, ahogyan azt is, hogy lesz emellett néhány olyan ügy, amelyet el fognak veszíteni, ezek “be vannak stokizva”.

Önműködő rendszert sürget

A miniszterelnök – még a jövőről szólva – hozzátette: Európa legversenyképesebb felsőoktatása lehet majd a magyar, az átalakítás után. Ma a felsőoktatás rendszerében, a lényegi struktúrát tekintve, még minden rossz – mondta. Orbán szerint
önműködő rendszer kell, vagyis az egyetemet, főiskolát végzett embereknek “saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást. Az állami ösztöndíjakat nem tudják teljesen kiiktatni, számukat minimálisra kell csökkenteni – tette hozzá. Az új rendszer hatálybalépését firtató kérdésre azt válaszolta: ő sürgeti, de Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár inkább két lépésben szeretné bevezetni.

Visszavásároljuk az E.ON-t a németektől

Visszavásároljuk az E.ON-t a németektől. Ezt tényként jelentette be a miniszterelnök, aki emlékeztetett rá, hogy kétharmados többségét a kormány ilyen konfliktusokra már használta. “Visszavettük a Mol-részvényeket az oroszoktól, visszavettük a vízművek egy részét (…) a franciáktól, vissza fogjuk vásárolni pillanatokon belül az E.ON-t a németektől, visszavásároltuk a Rábát a malájoktól, a Fradit meg az angoloktól” – sorolta fel a kormányfő. Szerinte ugyanakkor: nem szabad azt gondolni, hogy csak konfliktusai vannak az országnak, ugyanis szövetségesekkel is rendelkezik.

“Meg kell változtatni a rendszert”

Orbán beszélt arról a kormánypárti tervről is, amely szerint a választóknak a szavazás előtt regisztrálniuk kellene. Mint mondta: a Magyarországon élő kisebbségeknek, a határon túliaknak, akik kettős állampolgárok lettek és a külföldön élő magyar állampolgároknak mindenképpen fel kell iratkozniuk, ezért az lenne a legegyszerűbb, ha átállítanák az egész rendszert a feliratkozásra. Orbán Viktor ezt morálisan és alkotmányosan nemcsak vállalhatónak, hanem vállalandónak is tartja. Azoknak, akik valamilyen okból kimaradnak a regisztrációból, lenne lehetőségük utólagos feliratkozásra. “Meg kell változtatni a rendszert. (…) Vannak ellenvélemények, lesz balhé, meg fognak támadni. (…) Ki kell állni, és meg kell védeni az álláspontokat” – mondta. A keleti nyitás politikájáról szólva úgy fogalmazott a kormányfő: “nem úttörők vagyunk (…), hanem idióták”, hiszen Nyugat-Európa már rég kiépítette gazdasági kapcsolatait a Kelettel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik