Belföld

Megnyílt az V. Hunkarikum Fesztivál Szegeden

Az ország minden részéből érkezett kiállítók minőségi magyar termékeit kóstolhatjuk a fesztiválon.

A Kárász utcától a Széchenyi térig a Pavane Táncegyüttes zászlóforgató menete vezette a tömeget az V. Hungarikum Fesztivál megnyitójára. A fesztivál igazgatója a Szeged24-nek közölte: a minőségi magyar termékek seregszemléjére és vásárára az ország minden részéből, csaknem száz kiállító hozta el portékáját.

Elekes Zoltán azt is elmondta: az olimpia miatt idén kivételesen egy nappal hosszabb lesz a fesztivál, nem vasárnap hanem hétfőn este zár, amikor is délután négy órától a vásár színpadán fogadja Szeged olimpikonjait: többek közt a kézilabdás fiúkat, a vizilabdás lányokat és természetesen a kajak-kenus sportolókat.

A hungarikumok hagyományainkról, a magyar nemzeti értékekről szólnak – hangsúlyozta megnyitóbeszédében a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője. Dull Péter felhívta a figyelmet az Országgyűlés most elfogadott, a hungarikumokra vonatkozó új kerettörvényére is, mely szerint bárki javaslatot tehet arra, hogy milyen élelmiszerek kerüljenek a Nemzeti Értéktárba. Az úgynevezett Hungarikum Bizottság majd ebből választja ki a legjobbakat, amelyeket aztán igyekszik külföldön is népszerűsíteni.

Elekes Zoltán ehhez azt is hozzátette: a fesztivál nem csupán a termékekről, hanem a “szellemi hungarikumokról” is szól. Így az igazgató a szegedi és a környékbeli kulturális, népművészeti értékekre is felhívta a közönség figyelmét és az ezeket képviselő fesztivál-kísérő rendezvényekre, mint például Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállítására vagy a Somogyi könyvtár a fesztiválhoz kapcsolódó tárlatára. Ezekről és a fesztivál részletes eseményeiről Program rovatunkban olvashatnak.

Elekes Zoltán a Szeged24-nek a fesztivál céljairól beszélve azt is kiemelte: a kiváló minősítésű szegedi seregszemle többek közt azért fontos, hogy a régi magyar hagyományok megmaradjanak, és a fiatal generációk is megismerhessék azokat a tradíciókat, amelyekből “dédanyáink táplálkoztak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik