Belföld

Kidőlt fák, épületkárok – tombolt a vihar

vihar (ingyenes, viharkár, kidőlt fa, )
vihar (ingyenes, viharkár, kidőlt fa, )

Országszerte több mint kétszázszor, Budapesten több mint félszázszor riasztották a tűzoltókat.

Az éjszakai viharos időjárás miatt országszerte összesen 203 esethez riasztották a tűzoltókat, leginkább Budapest, valamint Pest, Nógrád és Fejér megye volt érintett. A fő problémát az erős szél okozta, így a legtöbb munkát a kidőlt fák, megsérült vezetékek, illetve az épületkárok jelentették a tűzoltóknak. Kiemelt esemény nem történt, sérültekről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak nincs információja.

Budapesten a péntek hajnali órákig 56 esetben kellett vonulniuk a tűzoltóknak a vihar miatt. Döntően fakidőlésekhez riasztották őket, illetve leszakadt felsővezetékek miatt. A XV. kerületben, a Naspolya utcában egy személyautóra dőlt egy fa, a IX. kerületben, a Határ úton pedig a villamos sínekre, megrongálva a felsővezetéket is. Az önkéntes tűzoltó egyesületek is segítették a munkájukat, emellett a fővárosi tűzoltóknak is segíteniük kellett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. Személyi sérülés nem történt egy esetben sem.

Ma: enyhébb zivatarok

Elsősorban az ország északi felében pénteken is várható zápor, zivatar, de a várakozások szerint ezek már gyengébbek lesznek az éjszakai heves zivataroknál.Inkább az esti órákban számíthatunk záporokra, zivatarokra, de napközben is lehet csapadék.

Péntekre citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Pest, Békés, Borsod-Abúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyére. A figyelmeztetés értelmében kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar (károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében), valamint intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. A Tisza-tónál másodfokú, a Balatonnál elsőfokú viharjelzés van érvényben.

Visszatér a kánikula

Szombaton és vasárnap is a hidegfront határozza meg az időjárást. Szombaton több helyen, több alkalommal lehet számítani esőre, vasárnap inkább a keleti területeken várható csapadék. Ekkor viszont lokálisan, rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső is hullhat. Vasárnap országszerte 17-23 fokig melegszik az idő.

A jövő hét elején folytatódik a csapadékos idő, de ezzel együtt egyre melegebb is lesz. A hét közepére a csúcshőmérséklet ismét megközelítheti a 30 fokot.

Ausztriában halálos áldozata is van a viharnak>>>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik