Belföld

1700 ember vesz részt közmunkában Csongrád megyében

A megyei közmunkaprogramról B. Nagy László kormánymegbízott beszélt Csanyteleken.

A közfoglalkoztatás fontos részét jelentik a Belügyminisztérium által meghirdetett Kistérségi Startmunka Mintaprogramok, melyben Csongrád megyében ezerhétszázan vesznek részt – mondta a fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján.
A megyei mintaprogramokra összesen 1,8 milliárd forintot biztosít a költségvetés, az önkormányzatok ezt bérekre, a szociális hozzájárulási adóra, valamint a munkavégzéshez szükséges közvetlen költségekre fordíthatják.

Forgó Henrik, Csanytelek független polgármestere elmondta, hogy a háromezer lakosú községben 110-120 munkanélküli van, közülük mintegy hatvan főt foglalkoztatnak különböző közmunkaprogramokban. A faluban három Kistérségi Startmunka Mintaprogram indul, ezekre összesen 32 millió forint támogatást kapott a település.

Hatan a belvízelvezető-rendszer rekonstrukciójában vesznek részt, májustól tizenegyen a belterületi közúthálózat javításába kapcsolódnak be, tizenhatan pedig mezőgazdasági programban kaptak munkát. Az önkormányzat három öntözhető területen, mintegy két hektáron kezdett zöldségtermesztést közmunkásokkal. Az előállított terményeket a programban részt vevők kapják meg, illetve a rászorulóknak adják természetbeni juttatásként.

Forgó Henrik megjegyezte, hogy bár lenne rá igény, a terményeket a közétkeztetést biztosító önkormányzati cég – versenyjogi és adózási szabályok miatt – jelenleg nem kaphatja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik