Belföld

Nagyobb az érdeklődés a roma telepprogram iránt

Maximum félszáz pályázóra számítottak, de már az első körben jóval több a jelentkező a most induló telepprogramra.

Már az első körben jóval meghaladja előzetes becsléseket a jelentkezők száma a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság által meghirdetett, most induló, mintegy 4,7 milliárd forintos uniós finanszírozású komplex telepprogramjára. A kétkörös pályázatra összesen mintegy félszáz jelentkezőt vártak, de már most majdnem elérte a hetvenet a regisztrálók száma. Ezért a beadási határidőt meghosszabbították április tizenhatodikáig – tudatta az államtitkárság a Szeged24-gyel.

A legutolsó, két évvel ezelőtti kutatás szerint az ország több mint nyolcszáz településen a másfél ezret is meghaladja a szegénytelepek száma, melyeken nagyjából háromszázezren élnek. Az adatok szerint a nyomortelepek zöme a települések külterületén, belvizes, árvizes területen van, szeméttelepek  közelében, gyakran nélkülözik a közszolgáltatásokat, az ott élő emberek többsége pedig munkanélküli.

Az államtitkárság szerint a mostani telepprogram attól hatékonyabb mint az eddigiek, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően a humán szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt: azaz az életkörülmények javítása nem csupán a falak felújítását jelenti, hanem az ottélők személyes életvitelének változtatását is.

Az államtitkárság álláspontja szerint az eddigi telepprogramok az esetek egy részében azért nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, mert a telepiek csak „passzív szemlélők” voltak, most azonban feltétel, hogy az érintetteket is bevonják a programokba. Az államtitkárság szerint a nagy érdeklődés is azt bizonyítja, hogy a program a problémákat egyénközpontú megoldásokkal igyekszik kezelni. A “visszacsúszás” megakadályozását és az elért eredmények fenntarthatóságát az  államtitkárság szerint azzal lehet elérni, hogy a pályázat nagyon sokfajta tevékenység megvalósítását teszi lehetővé; azaz minden önkormányzat a helyi sajátosságainak leginkább megfelelő, legjobban segítő elemeket választhatja ki a programból. Például ilyenek a képzések, a gyermekeknek szervezhető foglalkozások, a munkába állást segítő tevékenységek vagy az otthonmaradó gyermek, öreg, beteg családtag felügyeletének megszervezése, amelyek mind új elemek, korábban ezekre nem volt lehetőség – közölték az államtitkárság sajtóosztályán.

Elmondták azt is: szintén újdonság, hogy a fő pályázónak  települési önkormányzatnak kell lennie, mert az így felelősséget vállal a programok   sikeres megvalósítására. Civilszervezetek azonban lehetnek konzorciumi partnerek, hogy a lehető legszélesebb körű összefogással készüljenek el az egyes programok. Ezeket az államtitkárság háttérintézménye a Türr István Intézet koordinálja majd, melynek kilenc regionális igazgatósága van az országban. Az államtitkárságon azt is közölték: a telepprogram következő várható lépése az egyének humán fejlesztése. A lakóépületeket, valamint annak közvetlen környezetét is érintő beavatkozásra, melybe az érintetteket is bevonják még az idén külön pályázati forrást biztosítanak  több száz millió forintos keretösszeggel egy szintén uniós pályázat formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik