Belföld

Plágiumpályázatot írtak ki diákoknak

Bakocz-David-2010-es-palyamuve(1024x768).png ()
Bakocz-David-2010-es-palyamuve(1024x768).png ()

Középiskolás és felsőoktatásban tanuló diákoknak hirdetett pályázatot egy állami szervezet. A közéleti történésekkel való egyezés csak a véletlen műve.

Esszé-novella, fotósorozat, képregény és plakát kategóriákban várja a 14 év feletti diákok és a felsőoktatásban tanuló hallgatók pályaműveit április 16-ig a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), amely egy állami javaslattevő, véleményező, illetve tanácsadói szervezet. (A társkiíró a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete.)

A pályázat témája különösen érdekessé vált a Schmitt-ügy miatt: a szellemitulajdonjog-sértések az oktatásban. Az aktualitás csak a véletlen műve, hiszen már harmadszor írták ki ugyanebben a témában „Én így látom” címmel.

A téma – a kiíró szerint – „rengeteg lehetőséget ad a pályázó diákoknak arra, hogy végiggondolják a szellemi tulajdon szerepét az iskolai oktatásban, a szerzői jog által védett alkotások felhasználásának lehetőségeit, valamint az ezek megsértésével kapcsolatos tapasztalataikat”.

A novellatémakörben arra biztatják a diákokat, hogy írjanak a szerzői jogsértésekkel kapcsolatos pozitív vagy negatív élményeikről, vagy bármiről, aminek szem- vagy fültanúja voltak. Felhívják a figyelmet a többi között arra, hogy figyeljenek az idézés szabályaira, mert a „forrásmegjelölés nélküli idézés plagizálást jelent, és a versenyből való kizárást eredményezi”.

Bakocz Dávid 2010-es pályaműve (forrás: JAF)

A fotósorozat kategóriában szintén külön kiemelik: fontos, hogy saját műveket adjanak be a jelentkezők. „A képeket plágiumkereső szoftverrel ellenőrizzük, amennyiben gyanú merül fel az eredetiségét illetően, neked kell bizonyítanod, hogy saját fotódról van szó.”

A pályázat nyertesei a különböző támogatók által felajánlott díjakat kapják meg, ezek listája itt olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik