Belföld

Dörner cenzúrázza József Attilát?

A költészet napjára Pécsre hívták Galkó Balázst, hogy mondja el József Attila összes versét. Dörner György ezt nem engedi, hirtelen ő is egy kis műsort akar az Új Színházban a színésztől. A verseket előbb egyeztetniük kell.

Galkó Balázs immár harmadik naplóbejegyzését közöli a szinhaz.hu, amiből az derül ki, hogy a pécsi Zsolnay-féle Planetáriumba hívták április 11-re, hogy adja elő a József Attila-műsorát, amelyben a költő minden verse elhangzik. Az Új Színház művészének erre a napra nem volt lekötött programja (egész hónapra nincs előadása), ennek ellenére főnöke, Dörner György – bár erről még hivatalos dokumentumot nem küldött a szervezőknek – nem adta ki a pécsi szereplésre.

Az igazgató azzal utasította el a színész külsős fellépését, hogy szeretné, ha április 11-én délután 6-kor a stúdióban József Attila vers-műsort tartana Dinnyés Józseffel. „Én azt akarom, hogy itt legyél az Új Színházban, és tartsd meg ezt a vers-műsort” – olvasható Galkó naplójában a vissza nem utasítható parancs.

Dörner azt is kikötötte, hogy a színész a kiválasztott verseket mutassa meg először munkatársának.

„Majd leadom… Cenzúrázni, fölülbírálni akarnak József Attila verseiben engem???” – teszi fel a kérdést naplójában Galkó Balázs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik