Belföld

Szigorúbban büntetnék a rasszista és homofób cselekményeket

24.hu
24.hu

2012. 03. 08. 16:37

A gyűlölet-bűncselekmények szankcionálásának átalakítását javasolja öt civil szervezet. Véleményük szerint az új Btk.-nak további védett csoportokat kellene nevesítenie és több bűncselekménynél kellene figyelembe vennie az előítéletes indítékot.

Korábban a témában:

Az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság a Melegekért, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédõ Iroda, valamint a Társaság a Szabadságjogokért 2012 elején kezdett a gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó hazai szabályozás problémáit feltáró kutatásba. A szervezetek a héten juttatták el javaslataikat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak.

rasszista (rasszista, )
Fotó: AFP

Egyebek mellett azt sérelmezik, hogy itthon nagyon kevés eljárás indul gyűlölet-bűncselekmény miatt, holott a rasszista, homofób, antiszemita támadások igen gyakoriak. A hatóságok azonban sokszor csak a jóval enyhébb elbírálás alá eső garázdaság vagy testi sértés miatt indítanak eljárást – állítja Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

A civilek ezért – a rongálás büntetőjogi értékelése és a védett csoportok pontosítása mellett – javaslatot tettek a garázda jellegű gyűlölet-bűncselekmény meghatározásának javítására és arra, hogy az előítéletes indokból elkövetett bűncselekményeket súlyosabban büntessék.

A szervezetek ugyanakkor erősen kritizálták az új Btk.-tervezet azon pontját, amely megszüntetné a gyűlölet-bűncselekmények előkészületének büntethetőségét. Álláspontjuk szerint ez a hatályos szabályozáshoz képest is visszalépés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Meghalt Stadler József

Buenos Aires, 2017. november 17.
Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben. Az argentin haditengerészet 2017. november 17-én bejelentette, hogy két napja megszakadt a kapcsolata az Argentína déli partvidékén 44 fős legénységgel hajózó San Juannal. (MTI/EPA/Argentin haditengerészet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.