Belföld

Lehet más a BKV-finanszírozás

Az LMP komplex modellt dolgozott ki a BKV finanszírozására.

Az ellenzéki párt budapesti képviselőcsoportja szerdán benyújtja a Fővárosi Közgyűlésnek a javaslatcsomagot. Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője vasárnapi, a budapesti Széll Kálmán téren tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, a ma még meglehetősen mozgalmas közterület könnyen lehet, hogy egy hónap múlva nyugalmasabb lesz, mivel addigra leállhat a BKV, megállhatnak a buszok és villamosok, bezárhat a metró.

A fővárosi közlekedési vállalat az elmúlt két évtizedben nem látott válságba került, a megoldáshoz pedig hiányzik a politikai akarat. Ez alapvetően egy Fideszen belüli politikai háború következménye, aminek oltárán feláldozzák a BKV-t – tette hozzá. Az LMP törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a fogyasztói árkiegészítések rendezésére, ami önmagában évi 10 milliárd forint pluszt jelentene a BKV-nak.

A Fővárosi Közgyűlés elé terjesztendő javaslat része lenne a belvárosi behajtási díj bevezetése, a teherforgalmi behajtási díjak kihasználása, a parkolási bevételek rendezése. Az ellenzéki politikus szerint a megoldások rendelkezésre állnak. A budapesti közösségi közlekedés finanszírozható, ha a kormány és a főváros valóban akarja és rendezi politikai vitáit. “Elég volt, hogy a rendelkezésre álló megoldásokat a főváros és a kerületi kiskirályok, a főváros és a kormány közötti viták ellehetetlenítik” – közölte Jávor Benedek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik