Belföld

Házi őrizetben marad Geréb Ágnes

Ismét meghosszabbította Geréb Ágnes házi őrizetét a Fővárosi Bíróság (FB), mert álláspontja szerint a szülész-nőgyógyász esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

Az FB csütörtökön a honlapján azt írta: a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Főosztálya Életvédelmi Osztályán folyamatban lévő büntetőügyben G. Ágnes házi őrizetét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2012. február 21-ig hosszabbították meg. A végzés nem jogerős – tették hozzá.
A közlemény szerint a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított házi őrizetének meghosszabbítását február 21-ig. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta.
A bíróság szerint az eljárás jelen szakaszában nincs eljárásjogi lehetőség sem a házi őrizet megszüntetésére, sem az enyhébb kényszerintézkedés, a lakhelyelhagyási tilalom elrendelésére.
A végzésben azt írták, hogy a jelen ügy tárgyát képező valamennyi cselekmény egyrészt a szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozás alóli eltiltás, másrészt a büntetőeljárási törvény hatálya alá esik. Mindezek alapján “megalapozottan feltehető”, hogy a jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt álló gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el – olvasható a bíróság közleményében.
A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától, egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.
Geréb Ágnest egy újabb eset kapcsán 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A BRFK egy 2009-ben és egy 2010-ben történt eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból. Így Geréb Ágnes most már egy éve házi őrizetben van.
November közepén a BRFK azt közölte: az illetékes ügyészségnél vádemelési javaslatot tesznek Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásszal szemben.
Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője az MTI-nek elmondta: G. Ágnest kétrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, egyrendbeli, szintén foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével, kuruzslás vétségével és – felbujtóként – közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik