Belföld

Iványi Gábor: A Jóisten is fideszes

A Kádár-korszakra emlékezteti a metodista lelkészt a mostani kormányzás.

Iványi Gábor a szocializmusban elszenvedett üldöztetés után a legvadabb álmaiban se gondolta volna, hogy vallási közösségétől a demokráciában, épp a Fidesz kormányzása idején, megvonják az egyházi státuszt – írja a Népszabadság. A lapnak adott múltidéző interjúban a metodista lelkész úgy véli, hogy a korábbi üldöztetések mostanában kezdenek „fájóan aktuálissá válni”, hiszen ismét eljött az idő, amikor bizonyos vallási közösségeket jogfosztott állapotba, egyesületi formába akarnak kényszeríteni.

Iványi Gábor azt mondja, ez őt kevésbé lepte meg, mint azoknak a kisegyházaknak a vezetőit, akik „sülve-főve együtt voltak a Fidesszel”, akik a „jobboldal kétharmados győzelmét az Úr akarata beteljesüléseként értékelték. Meghallgatást nyertek az imáik – nyilván a Jóisten is fideszes. Aztán jött a hideg zuhany, a kormány őket és egyházukat is körön kívülre lökte”. Iványi Gábor szerint ők „teljesen összezavarodtak. Hogyan eshetett meg velük ez a csúfság? És a háttérben minden követ megmozgatnak: hátha megkönyörül rajtuk a hatalom.”

Az egykori SZDSZ-es képviselő annak idején többekkel együtt azt fontolgatta, átlép a Fideszbe, mert attól tartott, hogy Tölgyessy Péter a pártot végérvényesen elviszi jobboldali irányba. A jelenlegi kormányfő két legidősebb gyermekét, Ráhelt és Gáspárt is ő keresztelte, de egyébként úgy látta (Orbán) „Viktornak nincs semmiféle vallási kötődése”.

Iványi Gábornak annak idején imponált Orbán Viktor egyénisége, értelmes érvelése, okossága, magabiztossága, de ma már csak a Lévait Anikót tiszteli.  Szeretné „tisztelni a férjét is, de ő miniszterelnökként nap mint nap megakadályoz abban, hogy ez sikerüljön” – mondja végül Iványi Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik