Belföld

Az MSZP továbbra is bírálja az egyházi törvényt

Nyakó István: rossz az egyházügyi törvény, mert különbséget tesz az egyházak és a hívők között aszerint, hogy mely egyház tanait követik.

A Diplomáciai “hadüzenet” után, kialakul a vallásháború újabb hadszíntere címmel tartott sajtótájékoztatót a honatya. Elmondása szerint “az új diktátum képmutató, mert a lelkiismeret szabadságáról is szól, ugyanakkor az állampolgároktól hitük megvallását kéri, ha az adófizetők pénzéből fenntartott, egyházi fennhatóság alá került intézményben dolgozni akarnak, vagy annak szolgáltatásait igénybe szeretnék venni”.

A szocialista képviselő négy kérdést fogalmazott meg az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban. Lázár Jánostól, a Fidesz frakcióvezetőjétől azt szeretné az MSZP megtudni, hogy “ki volt valójában a törvény beterjesztője, a kormány, a pártszövetség, a KDNP vagy a Fidesz”, mert “aki előidézte a bajt, ha tudja, meg is kell oldania”. Második kérdésük Lázár János felé az, hogy tartalmilag módosítják-e majd a törvényt.

Orbán Viktor miniszterelnöktől azt kérdezik, hogy Deutsch Tamás fideszes politikus az Egyesült Államok külügyminisztériumi tisztségviselőjének a témában adott válaszát “tekinthetik-e a polgári párt hivatalos álláspontjának”, azaz “diplomáciai frontot nyit-e a Fidesz az Egyesült Államokkal szemben”.

Ugyancsak a kormányfőtől kérdezik, hogy “felhagynak-e a köztársaság demokratikus intézményeinek felszámolásával, és helyreállítják-e a választások előtti állapotot”.

Nyakó István megfogalmazása szerint az új egyházügyi törvény “kukába való jogi fércmű, mert végrehajthatatlan”, és “a botrányos körülmények között meghozott törvény nemcsak belföldön, de már a tengerentúlon is kicsapta a biztosítékot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik