Belföld

Hétvégén már kapunk levegőt

Ma ismét megdőlt a melegrekord a fővárosban, de a szombat délután érkező hidegfront véget vet a kánikulának.

A szombat délutáni órákban érkező hidegfront miatt az esti órákra több helyen annyival visszaesik a hőmérséklet, hogy a napi középhőmérséklet valószínűleg nem éri el a 27 fokot, így több megyében mérsékelték a korábban szombatra kiadott legmagasabb szintű figyelmeztetést is – mondta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa péntek délután az MTI-nek.

A meteorológiai szolgálat honlapján található előrejelzés szerint Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyében, valamint a fővárosban szombaton is meghaladhatja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot, így ezeken a területeken még piros figyelmeztetés lesz érvényben a hőség miatt. Az ország többi megyéjében viszont már csak narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetés szerepel.

Emellett több megyére – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala – heves zivatarok, valamint viharos, az óránként 70 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések miatt már citromsárga figyelmeztetést is kiadtak szombatra. Csak az erős széllökésekre vonatkozóan Somogy, Fejér és Baranya megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A kánikula szombaton véget ér, vasárnap a legmelegebb tájakon 30-31 Celsius-fok lesz. Ezután kellemes nyári idő valószínű. Az előrejelzések szerint a jövő héten már semmilyen hőségriasztási fokozat kiadása nem várható.

Paller Judit országos tiszti főorvos csütörtökön – a péntek éjfélig szóló legmagasabb szintű hőségriasztást egy szinttel mérsékelve – szombaton 0 órától vasárnap éjfélig másodfokú riasztást rendelt el.

Újpesten egyébként 37 Celsius-fokot mértek pénteken, ezzel ismét megdőlt a budapesti napi melegrekord – mondta Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-nek. Az országos napi melegrekord azonban nem dőlt meg, pénteken Pakson 37,5 Celsius-fok volt a hőmérséklet, ezzel szemben 1992-ben Komáromban 38,6.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik