Belföld

Mt.: tescós jog, bábjáték

Tescós munkajogász is dolgozott a Munka törvénykövének átfogó módosításán - írja a Magyar Nemzet. Az MSZP szerint bábjáték, hogy a Fidesz munkaanyagként tekint a tervezetre.

Tíz éve a Tesco megbízott munkajogásza Pethő Róbert, a nagy vihart kavart, a dolgozók jogait gyakorlatilag minden területen gyengítő munka törvénykönyve tervezet egyik szerzője – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint “szinte nincsen olyan munkaügyi szabálysértés, amit a multinacionális vállalat ne követett volna el”.

A jelenlegi törvénytervezet pedig lényegében orvosolná a Tesco pótlékkifizetésekkel, munkaidő-beosztással kapcsolatos problémáit. Az MSZOSZ szerint az új szabályozás lehetőséget teremt arra, hogy a dolgozónak szabadidőbeli viselkedése alapján is felmondhassanak, ha úgymond megsértette a munkaadó érdekét.

Szijjártó Péter korábban megerősítette, hogy egy konzultációs munkaanyagról van szó, amely változhat még, a védett kor intézménye pedig biztosan bekerül a munka törvénykönyvébe.

MSZP a Fidesz a bábozásáról

Az MSZP szerint bábjáték, hogy a Fidesz-frakció úgy tesz, mintha nem lett volna tudomása a nemzetgazdasági tárca NGM) jogszabálytervezetéről, amely a munka törvénykönyvének átfogó módosítását célozza. Tukacs István képviselő azt mondta: a kormányzati honlapon nem véletlenül publikálnak előterjesztéseket, a gazdasági tárca javaslatában szereplő, a munkavállalókat sújtó tervezett intézkedések nyilvánvalóan politikai döntés eredményeként kerültek a tervezetbe, így csak figyelemelterelésként értékelhető, hogy a Fidesz-frakció tagjai munkaanyagnak minősítették azt, és a módosítását vetítették előre.

Az MSZP-s képviselő szerint jó lenne, ha kiállna, aki – mint fogalmazott – a munkavállalói jogok csorbítását tartalmazó jogszabálytervezetre megrendelést adott, aki elindította annak előkészítését, és aki engedélyezte, hogy az az NGM javaslataként napvilágot lásson. Így egyértelművé válna, hogy az indítvány tartalmát a kormánypárt vezetőinek is ismerniük kellett, hiába próbálnak úgy tenni, mintha semmi közük sem lenne hozzá. Az ellenzéki politikus megismételte: az előterjesztés teljes egészében elfogadhatatlan, az kizárólag a munkaadók érdekeit szolgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik