Belföld

Fogyatékossággal élők: hall valaki minket?

Elfogadhatatlannak tartják a fogyatékossággal élők, hogy utólag értesülnek az őket érintő kormányzati intézkedésekről.

Utólag értesültek például a rokkantnyugdíjak tervezett átalakításáról, ezért mielőbbi párbeszédet sürgetnek a kabinettel – ezt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Hegedüs Lajos felidézte, május elején nyílt levelet intéztek mások mellett a miniszterelnökhöz, a házelnökhöz és több kormányzati illetékeshez, amelyben elsősorban az új alaptörvénynek a fogyatékossággal élőket érintő rendelkezéseiről érdeklődtek. Választ azonban nem kaptak – mondta.

Az érdekképviseleti vezető a tervezett kormányzati lépésekkel kapcsolatban úgy vélekedett: óriási bizonytalanságot jelent, ha a járulékbefizetésen alapuló rokkantságinyugdíj-ellátást egy egyszerű szociális ellátássá alakítják át. Emellett kifogásolta azt is, hogy a rokkantnyugdíjasok mint potenciális csalók jelennek meg a kommunikációban.

Számtalan ponton esnek egybe a kormányzat és a fogyatékossággal élők képviselőinek törekvései, az azonban elfogadhatatlan – folytatta -, hogy a fogyatékossággal élőket érintő döntéssorozatban az érdekképviseleteik nem vehetnek részt. Hozzátette, arról is csak egy parlamenti bizottsági meghívóból értesültek, hogy június 2-án tárgyalja a testület a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról szóló, általuk nem ismert koncepciót.

Hegedüs Lajos kérdésre megjegyezte, ha az érdekegyeztetésre vonatkozó kezdeményezésük nem vezet eredményre, szövetségük egy országos demonstrációtól sem riad vissza, de hangsúlyozta, nem ez a cél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik