Belföld

Radnóti tiltakozik az MTA elnökénél

Az esztéta nyílt levélben cáfolja Pálinkás József több állítását.

Radnóti Sándor nyílt levélben fordult a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez az úgynevezett filozófusbotrány ügyében, amelyet az Akadémia egyes tagjai, doktorai és más kutatók ellen folyó hecckampánynak nevez. Az esztéta egyben cáfolja Pálinkás József több állítását.

Szerinte a filozófusok nem „szaladgálnak” külföldre védelemért, nem vonják ki magukat semmiféle törvényes ellenőrzés alól, senki sem gondolja közülük, hogy „a nemzetközileg beágyazott szakmai kapcsolati háló” (dr. Orbán Viktor szavai) bármilyen kivételezettséget indokolhatna.

Radnóti logikai tévedésnek minősíti, hogy az MTA-elnök a Magyar Nemzet hecckampánya elleni tiltakozást a sajtószabadság korlátozási kísérletének állítja be. Szerinte senki nem vonhatja meg a lap jogát, hogy tetszése szerint indítson hecckampányt, de az a jog sem kérdőjelezhető meg, hogy erről mások elmondják elítélő véleményüket, és az a jog sem kérdőjelezhető meg, hogy az érintettek bírósági eljárásban kényszerítsék ki az elégtételt. Radnóti Sándor megtette ennek első lépéseit, és tudomása szerint több kollégája is.

Az esztéta szerint Pálinkás József önmagát cáfolta meg, amikor azt állította, hogy “a magyar tudósközösség tagjai kritikus gondolkodók”, akiket senki sem zaklat ezért, miközben elismerte, hogy politikai véleményük miatt támadják őket.

Radnóti ennek kapcsán arra figyelmezteti az akadémiai elnököt, hogy egy demokráciában “sem az ember munkáját, sem pedig biztonságát nem fenyegeti veszély azért, mert csúnyákat mond a miniszterelnökről.

Szerinte fontos lenne tisztázni, hogy a közéleti – politikai – kritika kockázata ma szakmai hitelrontás és köztörvényes bűnökkel való megrágalmazás lehet.

AJÁNLOTT LINK:

Radnóti Sándor: Nyílt levél az MTA elnökének (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik