Belföld

Médiahatósági eljárás az RTL Klub ellen

A hatóság szerint a csatorna a tényszerű tájékoztatás helyett a megrázó, meghökkentő részleteket emelte ki egy bűnügyi riportban.

Az RTL Klub Híradója tavaly október 10-én tudósított egy nagymányoki gyilkosságról, beszámolva arról, hogy egy férfi megölte majd feldarabolta testvérét, a testet videóra vette, majd elrejtette. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szerint viszont a csatorna által sugárzott képek – így a a ház tornácának, udvarának és kerítésének részletei – “kiábrándító és nyomasztó hatást keltettek, megteremtve ezzel a mind nagyobb érzelmi bevonódás lehetőségét.” Szerintük “a műsorszegmens több olyan hatásvadász elemet is tartalmazott , amelyek miatt a brutális történet részletei megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában”. Mint kiemelik, a képriport során ráközelítettek arra a vérfoltos matracra is, amelyen a gyilkosság megtörtént.

A médiahatóság azt is kifogásolja, hogy a műsorvezető nem a hír ismertetése előtt, hanem csak a riportfilm lejátszását megelőzően hívta fel a figyelmet a megdöbbentő részletekre.

Az RTL Klub szerint a rendőrségi tájékoztatón olyan gyomorforgató részletekről is beszéltek, amelyek nem hangzottak el a tudósításban. A csatorna úgy véli, a szerkesztői szabadság sérülhet, mivel a hatóság megállapításai azt sugallják, hogy nem számolhatnak be erőszakról vagy balesetről.

AJÁNLOTT LINK:

Médiahatósági eljárás egy RTL-es riport miatt (RTL Klub)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik