Belföld

Elnémult a közrádió

Egyperces csönddel tiltakozott az új médiatörvény elfogadása ellen a közszolgálati rádió 180 perc című műsora. Mong Attila műsorvezető hatvan másodpercig nem szólalt meg. Ugyanebből a műsorból száműzték Tölgyessy Pétert, aki hétfőnként elemezte a belpolitikai eseményeket.

„Az éjszaka az Országgyűlésben elfogadták az új médiatörvényt. Az érvényben lévő törvény és a rádió szabályzata szerint hírhez véleményt nem fűzhetek. Ezért a szerkesztővel, Bogár Zsolttal egyetértésben most egy percig inkább néma csendben maradok az új médiatörvény miatt. Tehát, a 180 percből egy perc csend következik.”

Mong Attila a szabályokat betartva nem formált véleményt az elfogadott szabályozásról, de a hatvan másodperces csönd a hallgató számára egyértelművé tette, hogy nincs minden rendben a Fidesz törvényével.

Mong Attilát és Bogár Zsoltot az adás után Gazsó L. Ferenc, a Kossuth főszerkesztője kérdőre vonta. A comment:com úgy tudja, hogy a rapport vége az lett, hogy a két újságírót felfüggesztették.

Ezt később az egyik közösségi portálon cáfolta Mong Attila, Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója pedig azt közölte a független Hírügynökséggel, hogy a csend miatt nem let kirúgva, felfüggesztve senki.

A hajnalban áttolt jogszabály januártól minden médiumra, így a lapokra, hírportálokra és internetes újságokra is kiterjed.

Ez azt is jelenti, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület jogutódjaként működő médiatanács jogsértés esetén bármely médiumot bírsággal sújthat, ha az megszegi a médiatörvényt, vagy a november elején elfogadott médiaalkotmány rendelkezéseit.

Így például ha egy újságíró véleményével megsért egy személyt vagy közösséget, akkor akár több milliós pénzbüntetésre is számíthat.

A jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiumok esetében a bírság összege 200 millió forintig, más médiaszolgáltatóknál 50 millió forintig terjedhet. Az országos napilapokra és internetes sajtótermékekre legfeljebb 25 millió forint, a hetilapokra és folyóiratokra 10 millió forint bírságot róhat ki a médiahatóság, a médiumok vezetőit pedig maximum 2 millió forint bírsággal sújthatja.

A bírságot azonban a médiumoknak – bár egy, az alkotmányügyi bizottság által hétfőn benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslat ezt célozta – nem kell azonnal befizetniük, hanem kérhetik a határozat végrehajtásának felfüggesztését a bíróságtól.

Tölgyessyt száműzték

Még a médiatörvény elfogadása előtt az MR1-Kossuth reggeli műsora kénytelen volt bejelenteni, hogy csaknem három év után Tölgyessy Péter elemzései a jövőben nem hallhatók, miután a rádió frissen kinevezett vezetői olyan feltételekkel álltak elő, amiket Tölgyessy nem vállalt.

„Péntek délután a Kossuth Rádió új főszerkesztője közölte velem: lényegileg át kívánja alakítani a hétfői beszélgetést, főleg egy további szereplőt óhajt beléptetni a műsorba. Készséggel folytatnám a bevált módon a beszélgetést, de a tervezett változtatások már egy teljesen más műsort jelentenének. Így most nem tehetek mást, mint: elköszönök az eddig mintegy százhúsz hétfői-keddi beszélgetés kitartó hallgatójától. Örömmel voltam minden héten Önökkel. Köszönöm szépen kitüntető figyelmüket.” – így szólt Tölgyessy búcsúüzenete Mong Attila tolmácsolásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik