Belföld

Radikálisabb alkotmányt szeretne a Jobbik

A párt eltörölné a mentelmi jogot és kitiltaná a kommunista vezetőket a közéletből.

A Jobbik szerint az új alkotmány csütörtökön nyilvánosságra hozott koncepciója nem tartalmazza az általuk szükségesnek tartott radikális változásokat. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a tervezet több bekezdésében is megegyezik, illetve hivatkozik a hatályos alkotmány szövegére.

Kiemelte: a Jobbik egy egészen más alkotmányt készítene, ha a következő országgyűlési választásokon megszerezné az ehhez szükséges többséget.

A párt alaptörvénybe foglalná például a magyar föld és a nemzeti kincsek elidegeníthetetlenségét, az országgyűlési képviselők mentelmi jogának eltörlését, illetve a politikusi álláshalmozás tiltását – fejtette ki az ellenzéki képviselő.

Dúró Dóra a negatívumok közé sorolta, hogy az új alkotmány koncepciója a kommunista vezetők közéletből való kitiltása területen sem hoz változást, vagyis a következő alaptörvény értelmében sem lehetne megtartani a Jobbik által ebben a témában kezdeményezett népszavazást.

A jobbikos politikus emellett túlzott merevségként értékelte a tervezet azon elképzelését, hogy az új alkotmányt csak két egymást követő Országgyűlés módosíthatná. Dúró Dóra szerint így nemhogy egyes nemzetközi kötelezettségeinek nem tehetne eleget az ország, de az új alkotmány működésbe lépése után szükséges korrekciókat sem lehetne elvégezni.

Az ellenzéki képviselő megjegyezte továbbá, hogy a fentiek alapján nem teljesült Kövér László házelnök azon korábbi ígérete, hogy csupán egy mondatot vesznek majd át az új alaptörvénybe a jelenlegi alkotmányból. Szerinte a tervezet alapján a Fidesz csatlakozhat a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök által meghirdetett ’89-esek koalíciójához, mivel ugyanazokban a keretekben képzeli el a jövőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik