Belföld

Századvég kontra Stabilitás

A Századvég tagadja, hogy rossz adatokból téves következtetést vont le.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint alaptalanok a Stabilitás Pénztárszövetség célzásai, hogy a társaság nem hivatalos forrásból származó vagy tudatosan eltorzított adatokat használt számításaihoz. “Az esetleges számítási hibák minket terhelnek, ám visszautasítunk minden olyan célzást, miszerint az adatokat tudatosan manipuláltuk volna” – közölte a gazdaságkutató.

Korábban Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott a Századvég tanulmányára hivatkozva azt mondta, hogy a magánnyugdíj-pénztári vagyonból legalább 500 milliárd forint hiányzik, ezért meg kell vizsgálni, hogy megvan-e a pénztári vagyon.

A Századvég szerint sem a hibás adatok, sem a téves következtetések bizonyítása nem történt meg. A számítások a KSH által publikált fogyasztói árindexre, a PSZÁF pénztárakra vonatkozó statisztikáira, az Államadósság Kezelő Központ által számított MAX állampapír indexre épülnek.

“Ha folytatnánk a Stabilitás stílusában, akkor most azt kellene írnunk, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség súlyos elfogultsága miatt alapvetően félreértelmezi a Századvég tanulmányát” – írja a társaság.

A Századvég a nemzetgazdaság szemszögéből közelítette meg a magánnyugdíjpénztárak kérdéskörét, és úgy találta, hogy a jelenlegi vagyon létrehozása az államtól e vagyon mai értékénél mintegy 420-500 milliárd forinttal nagyobb ráfordítást igényelt – ismertette a társaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik