Belföld

Szerdán megérkezik az igazi tél

Pénteken már kiterjedt havazásra lehet számítani.

Hétfőn délután országszerte borult lesz az ég, és eleinte sokfelé várható ismétlődő eső, időnként intenzívebb záporeső, majd a Dunántúl nyugati felén a délutáni óráktól fokozatosan gyengül, megszűnik a csapadékhullás. A délkeleti szél többfelé élénk, délkeleten erős lesz. A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 8 és 13 fok között alakul, de délkeleten ennél kissé melegebb is lehet.

Keddre virradó éjszaka kezdetben országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, és az éjszaka első felében a Dunántúlon szórványosan, másutt még sokfelé várható eső, eleinte egy-egy időszakban intenzívebb záporeső. Később egyre többfelé megszűnik az esőzés, és délen, délnyugaton felszakadozik, csökken a felhőzet. Ezeken a területeken reggelre sűrű ködfoltok alakulnak ki. A Tiszántúlon a délnyugati, a Kisalföldön az északnyugati szél időnként megélénkül, másutt gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnalra a hőmérséklet 3 és 8 fok közé süllyed.

Délután az északnyugati országrészben felszakadozik a felhőzet, máshol sok lesz a felhő és főleg a déli országrészben többfelé várható eső. Az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon időnként megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke 6 és 11 fok között várható.

Szerdától az elvonuló ciklon hátoldalán hazánk területére észak felől átmenetileg szárazabb, de hideg levegő érkezik, így a hétvégéig jelentős csapadék nem várható, ugyanakkor a szórványosan kialakuló záporokat csütörtöktől hózáporok válthatják fel. Pénteken délután érheti el hazánkat egy újabb ciklon felhő- és csapadékrendszere. A ciklon pályája még bizonytalan, de a jelenlegi számítások szerint akár a téli szezon első kiterjedtebb havazása is kialakulhat. A hőmérséklet a hét közepétől téliesen alakul. Az éjszakák jellemzően fagyosak lesznek, és napközben is csupán néhány fokkal lehet fagypont felett a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik