Belföld

Frakcióvezetőkkel egyeztet Schmitt Pál

A Fidesz november végéig megválasztaná az új legfőbb ügyészt.

Az MTI információi szerint az államfő 3 témát jelölt meg a meghívóban: az alkotmánnyal, a jövő évi költségvetéssel és az ügyészséggel kapcsolatos kérdéseket. Schmitt Pál várhatóan a legfőbb ügyész megválasztásáról is egyeztet majd a pártokkal.

A Jobbik új időpontot kér, mivel Vona Gábor, a párt frakcióvezetője az Egyesült Államokban van. A párt úgy gondolta, ilyen szintű meghívásnak elnöke tegyen eleget. A Népszabadságnak Balczó Zoltán azt mondta, ha az elnöki hivatal nem tud új időpontot adni, akkor ő képviseli a Jobbikot.

Schiffer András LMP-frakcióvezető a lapnak azt mondta: azt az álláspontot képviseli az államfőnél, hogy az új alkotmány legyen mentes a szakrális, a világnézeti semlegességet sértő elemektől.

Ha a Sándor-palotában napirendre kerül az új legfőbb ügyész jelölésének a kérdése, a posztra Polt Péternek van a legnagyobb esélye – mondta a Népszabadságnak több fideszes forrás. A Fidesz frakcióvezetője szerint legkésőbb november végén meg kellene választania a legfőbb ügyészt. Lázár János ezt az álláspontját az államfővel folytatott hétfői egyeztetésén képviselte.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint Schmitt Pál minden parlamenti párt véleményét kikéri a legfőbb ügyész jelölése előtt, akinek személyéről egy újabb alkalommal konzultálnak majd.
Lázár János elmondta, a köztársasági elnök az alkotmányozás folyamatáról kért soron kívüli tájékoztatást, mert, mint jelezte, szeretne konkrét kezdeményezéssel élni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik