Belföld

A Fidesz mindent vitt – voksolás percről-percre

A szavazatok 53 százalékát kapta Tarlós István, aki négy évig vezetheti a fővárost. Országszerte elsöprő győzelmet aratott a Fidesz. Miskolcon elbukott a szocialisták egyik erős bástyája, Szegeden azonban az MSZP diktálhat. Orbán szerint most jön a neheze. Kövesse az eseményeket a FigyelőNeten percről percre!



22.42

Budapest 23 kerületéből 19-nek fideszes polgármester a vezetője. Kivétel: XIII., XIX., XX., XXIII. kerület.

22.37

Schmitt Pál köztársasági elnök gratulált a megválasztott új tisztségviselőknek. “Minden szavazat erősítette a demokrácia eszményét” – mondta, majd úgy vélte: eljött az összefogás, a munka és a közjó ideje.

22.00 Orbán: tekintélyes ország leszünk


Megerősödött a nemzeti együttműködés rendszere, Magyarország egységesen kifejezte, hogy mit akar – értékelte a voksolás eredményét Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a nehze most jön.


Megvalósult a nemzeti összefogás, amely felszabadítja az energiákat – mondta a választási eredményeket értékelve Orbán Viktor. A nemzet határozottan kinyilvánította, hogy mit akar, mit tart jó iránynak; Magyarország elérte a legnagyobb sikert, mert képes volt kifejezni ezt – mondta a kormányfő.

Aki nem megy el szavazni, az elfogadja a többiek döntését. Aki otthon maradt, engedélyt adott a munkánk folytatására – mondta Orbán Viktor a részvételi adatokat értékelve.

Ma visszaszerezte fővárosát a nemzet. Az elmúlt 20 évben Budapest a konfliktusok góca volt, most a nemzeti egyetértés része – tért ki a fővárosi eredményekre Orbán Viktor.

Belátható időn belül erős és tekintélyes ország leszünk, de a neheze most következik. Ehhez mindenkire szükség lesz. Nem érdemes áltatni magunkat, nehéz lesz, de muszáj kitartani. Bármi lesz is, mi szerényen, alázattal a végsőkig ki fogunk tartani – vázolt a jövőt a kormányfő, aki a hagyományos „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” felkiáltással búcsúzott.

További részletek itt.

21.50 Mesterházy: jó az eredmény

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke megköszönte a “baloldali demokrata” szavazóknak a voksokat, gratulált a jó eredményt elért jelöltjeiknek. Az elnök szerint jobb eredményt értek el a szocialista jelöltek, mint amire számítottak.

Mesterházy Attila értékel:


Horváth Csaba, a párt fővárosi főpolgármester-jelöltje azt ígérte, hogy megalkuvás nélkül képviselik majd az emberek érdekeit, és gratulált a nyertes főpolgármesternek, Tarlós Istvánnak.

További részletek itt.

22:12

Az LMP célja az önkormányzati választáson az volt, hogy stabilizálja szavazótáborát, és megismételje a tavaszi eredményeit, képviselőik legyenek Budapesten és a nagyobb városokban. Ezt a célt 90 százalékban sikerült elérni – értékelte Karácsony Gergely az LMP szereplését. Az alacsony részvétel nem kedvezett az LMP-nek, amelynek szavazói, még nem olyan harcedzettek, mint a nagypártok támogatói. A 2014-es választások után azonban a párt megkerülhetetlen tényező lesz a magyar politikában – mondta.

22.10

Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője a FigyelőNetnek elmondta, hogy pártja szempontjából igen fontos lesz majd Tiszavasvári, ahol a párt állít polgármestert, és a közgyűlésben is többségük lesz. Itt a Jobbik olyan mintavárost hoz majd létre, ahol megmutatják majd, hogy a közmunkaprogramokon belül a szociális segélyhez valós munkát kell megkövetelni, a rendteremtéshez bevonják majd a civilszervezeteket, és az elszámoltatáshoz betekintenek majd az iratokba. Mindemellett arra készülnek, hogy a kormányzati oldal felől mindent megtesznek majd, hogy megnehezítsék itt a munkájukat.

21.50 Demszky gratulált Tarlósnak


Demszky Gábor vasárnap esti közleményében úgy fogalmazott: Tarlós István személyében olyan vezetője lesz a fővárosnak, aki szereti Budapestet, és képes rá, hogy a pártérdekek fölé helyezze a budapestiek érdekeit. Részletek itt.

Kokó interjút ad:


21.40 Vona: Tiszavasvári a Jobbik fővárosa

Hatalmas lépést tettünk előre, most már az önkormányzatokban is több száz jobbikos politikus ül hétfőtől a megyei és a városi önkormányzatokban – mondta pártja választási eredményeit értékelve Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Tiszavasvári a jobbik fővárosa, a polgármester és a testület többsége is jobbikos – közölte a pártelnök.

A mai nap fő üzenete: a párt megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen politikai erő Magyarországon – közölte Vona Gábor, aki a párt új képviselőinek legfontosabb prioritásaként az elszámoltatást, a munkahelyteremtést és a közbiztonság javítását jelölte meg.

21.35

Botka szerint győzelme azt üzeni a Fidesznek: nem kizárólag ők a nemzet. Lehet rajtunk gyakorolni a jövőben a nemzeti együttműködés rendszerét – tette hozzá. A siker üzenet az MSZP-nek is: lehet szocialistaként is sikeresnek lenni.

21:26

Újhelyi István MSZP-képviselő az fn.hu szegedi tudósítójának elmondta: a Fidesz negatív kampánya 4 éve és most is rontott a választási hangulaton és nyilván az eredményeken is, de mindez nem volt elég ahhoz, hogy eltántorítsa a szegedieket a fejlődés útjától, amelyet Botka László képvisel. “Nem tudtuk, hogy hogyan reagálnak a bizonytalan szavazók a negatív kampányra, de az biztos, hogy sok olyat tartott vissza, aki szereti a városát” – nyilatkozta lapunknak.

21.15 Hackerek támadják a választási rendszert

Több IP-címről támadják a választási rendszert, így az adatok lassabban érkeznek a választási központba. A voksolás tisztasága nincs veszélyben. Részletek itt.

21:15

A Fidesz eredményváró rendezvényéről az fn.hu tudósítója jelentette: Orbán Viktor fél 10-kor mond beszédet.

Bayer Zsolt Futó Barnabás ügyvéddel beszélget a Fidesznél:


21:13

Jávor Benedek, az LMP főpolgármester-jelöltje a FigyelőNetnek úgy nyilatkozott, az alacsony választási eredmény figyelmeztető üzenet a politikusok számára. (Ez egyébként az LMP-s politikusok mai legkedveltebb mondata.) Staudt Gábor megelőzésére számított, de az alacsony feldolgozottság miatt még korainak nevezte az ezzel kapcsolatos kinyilatkoztatásokat. A vidéki eredményeket nem igazán volt ideje eddig figyelni, de Ivádi Gábor győzelmét nagy örömmel konstatálta.

21.10

Káli Sándor rögtönzött sajtótájékoztatón jelentette be, hogy valószínűleg vesztett. Tudósítónk szerint szomorú a hangulat, miközben fullasztó a tömeg és a pörköltszag.

21.06

A szavazatok 40 százalékának feldolgozása után 54 százalékkal vezet Tarlós István.

21. 04

Botka László nyert Szegeden.

21:00

Az emberek egy része csalódott a Fideszben, de még nem jött el annak az ideje, hogy ők az MSZP-re szavazzanak. Inkább otthon maradtak – mondta a FigyelőNetnek Balogh András, a szocialisták korábbi államfőjelöltje.

20.57


Szitka Péter (MSZP) megőrizte polgármesteri posztját Kazincbarcikán, míg Komlón Páva Zoltán elveszítette posztját fideszes kihívójával szemben.

20.53

Budapesten viszonylag alacsony feldolgozottság mellett úgy tűnik, hogy a 23 kerület közül húsznak lesz fideszes polgármestere. Kivételnek a IV., a XIII., a XIX. és a XX. kerület tűnik.


20.56

A vasárnapi részvétel magasabb volt, mint az 1990-es és az 1994-es, és körülbelül az 1998-as önkormányzati választás részvételi adatához volt hasonló, ezek alapján a 2002-es és 2006-os választás volt atipikus – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter vasárnap este az Országos Választási Központban. Szerinte részben a választópolgárok és sok esetben a helyi politikusok is már eleve lefutottnak tekintették az önkormányzati választást.

20:52

Semjén Zsolt szerint a tavaszihoz hasonló győzelem kapujában áll a Fidesz-KDNP. Az emberek elégedettek voltak a kormány működésével, így sokan elmentek szavazni – utalt a részvételi arányokra.

Részletes eredmények

A tízezernél népesebb települések, és a megyei, illetve a fővárosi közgyűlés összetételét itt nézheti meg.

20.45 Elsöprő a Fidesz győzelme

Elsöprő a Fidesz győzelme a megyeszékhelyeken. Kósa Lajos Debrecen polgármestere, Porga Gyula Veszprém polgármestere, Gyutai Csaba Zalaegerszeg polgármestere, Habis László Eger polgármestere, T.Mészáros András Érd polgármestere, Borkai Zsolt Győr polgármestere, Horváth István Szekszárd polgármestere, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Schmidt Csaba Tatabánya polgármestere.


20:34

Lendvai Ildikó, aki feltehetően nem beszélt össze Schiffer Andrással (20:20), úgy fogalmazott: az alacsony részvételből minden politikusnak le kell vonni a tanulságot. Azt mondta, a nemzeti összefogás inkább nemzeti visszafogásnak tűnik.

Az MSZP-nél - KÉPGALÉRIA!

Az MSZP-nél – KÉPGALÉRIA!

20.30

Murányi Levente, a Jobbik alelnöke arra számít, hogy az önkormányzati választáson az MSZP előtt végez, de ennél is fontosabbnak tartja, hogy a kormány várható népszerűségvesztésekor az emberek a Jobbik felé forduljanak.

20.30

Két plazma tévén követik a választási eredményeket, az MTV műsora megy. A tömeg hangos fújolással fogadta, hogy Botka László továbbra is vezet 53 százalékkal. A kávéház előtt a Dugonics téren 2 hangfalon megy a tv-műsor, forralt borral a kezükben körülbelül 30-an álldogálnak a közelében.

20.28

A fideszes Kovács Ferencet választották Nyíregyháza polgármesterének; az elmúlt 16 évben Csabai Lászlóné irányította a megyeszékhelyet, aki nem indult a választáson. Cseresnyés Péter (Fidesz) Nagykanizsa polgármestere lett, Cserna Gábor (Fidesz) pedig Dunaújvárosé.

20.22

Tiszavasváriban Fülöp Erik, a Jobbik jelöltje vezet magabiztosan.

20.20

Schiffer András szerint a kirívóan alacsony részvétel semmiképpen nem jó, függetlenül attól, hogy az LMP számára mit hoz a választás. A húszéves összehasonlításban is nagyon alacsony fővárosi részvétel mindenképpen önkritikára kell hogy késztesse a pártokat, illetve „azokat is, akik átszabták a választási rendszert” – mondta a párt parlamenti frakcióvezetője. Az alacsony részvételi arány az LMP esetében jól és rosszul is elsülhet – tette hozzá.

20.19

Budapesten Tarlós István az összeszámlált 11 százaléknyi voksok 50 százalékával vezet.

20.13


A jelek szerint megbukik Meggyes Tamás esztergomi fideszes polgármester: alacsony feldolgozottságnál bár, de kihívója, a minden más politikai erő által támogatott Tétényi Éva vezet a voksok több mint 60 százalékával.

Gödöllőn Gémesi György független polgármester, Kecskeméten Zombor Gábor fideszes polgármester, Győrben párttársa, Borkai Zsolt tűnik biztos befutónak. Az MSZP minden jel szerint elveszíti Dunaújvárost, ahol a fideszes alpolgármester vezet.

A Jobbiknál - KÉPGALÉRIA!

A Jobbiknál – KÉPGALÉRIA!

20.04

Miskolcon üresek az utcák, a Fidesz-központban kevesen vannak, ők tévét néznek, az újságírókat nem kínálják semmivel. Az MSZP városi központjában kedélyes a hangulat, sok a szimpatizáns, pörkölt és sör várja az érdeklődőket. Az a hír terjed, hogy a Hír TV bemondta: Káli Sándor győz.

19.58 Kétharmados Fidesz, csak Botka „áll”

A voksok 40-70 százalékának összeszámlálása után Kaposváron, Pécsett, Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen és Szolnokon a voksok kétharmadával vezet a Fidesz jelöltje, rendre Szita Károly, Páva Zsolt, Vantara Gyula, Lázár János és Szalay Ferenc.

Az izgalmasnak mondott Miskolcon a Fidesz jelöltje, Kriza Ákos vezet egy árnyalattal, míg Szegeden Botka László előnye érdemi. Mindkét helyen alacsony a feldolgozottság.

Szabó Loránd visszatérhet Dombóvár élére.

19.55

A szegedi Fidesz eredményváróra nem várnak VIP-vendégeket, a megyeszékhely képviselői családjukkal együtt nézik a tv-t a sajtótól elszeparálva, a Reök Kávéház alagsorában – tudtuk meg B. Nagy László sajtófőnökétől. A helyszínen egyre több szimpatizáns gyülekezik, közben a belvárosban is nagy az élet, javában zajlik a Paprika Fesztivál.

19.49

A Fidesz választási központjában, az Arany 10-ben bent nagy tömeg, kint a várakozó szimpatizánsoknál szellős padsorok. Kint kivetítőn lehet követni az eseményeket, de színpad nincs. Szerb húst, kolbászt, csirkeragut, forralt bort, fütyülős pálinkát árulnak a 30-40 embernek. A forralt bor decije 150 forint, a fütyülős 4 cl-je 750. Közben megérkeztek a hírességek is: Sztankay István színész, Nemcsák Károly színész, Balázs Péter színi igazgató, Kun Miklós történész, Jókai Anna író. Ők egyenesen a sajtótól elszeparált VIP-részre mennek.

Kordont építenek a VIP-vendégeknek a Fidesznél:



19.34

Dúró Dóra a FigyelőNetnek nehezményezte, hogy a számításaik szerint országosan 17 százaléknyi az arányuk, de a közszolgálati tévében és a rádiókban mindössze 6 százaléknyi arányban kaptak helyet. Valamint felhívta a figyelmet, hogy az Országos Választási Bizottság megállapította, hogy jogsértő volt, hogy a Magyar Rádió kommentárt, véleményt fűzött a Jobbik fizetett politikai hirdetéséhez.


19.20 LMP: sajnálatos az alacsony részvétel

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke nem sokkal a negyed nyolc után tartott sajtótájékoztatón sajnálatos ténynek nevezte az alacsony választói részvételt. Hozzátette, nem titok, hogy az LMP számára a Budapesten szokatlanul alacsony részvétel nem túl jó jel, de személy szerint még mindig 15 százalékot vár a fővárosban és 10 százalék körüli átlageredményt vidéken. Kérdésre válaszolva elmondta, bár az LMP nagyon konstruktív párt, nem lépnek koalícióra senkivel.

19.19

Az MSZP-s Török Zsolt megköszönte azoknak a szavazatot, akik rájuk voksoltak. Szerinte az alacsony részvétel a kormány intézkedéseire adott válasz volt, az emberek egyszerűen nem mentek el szavazni.

19:18

A Fidesz eredményvárásának a helyszínén, az Arany János utcában némi feszültséget tapasztalt az fn.hu tudósítója. Ugyanis nem lehet tudni, hogy az egymástól egy emeletnyi távolságra lévő két terem közül melyikben mi fog történni, kik jelennek meg, és miért van több terem. A helyszínen lévő kollégánk szerint az újságírók és a VIP-vendégek most nincsenek úgy elkülönítve, mint a tavaszi országgyűlési választáson.

A Fideszhez szállingóznak a vendégek: megérkezett Futó Barnabás, Gereben Ágnes, Vitézy László. Tudósítónk közölte: a szervezők rászóltak az egyik operatőrre, hogy ne vegye a meghívottakat.

19.15

A Nézőpont Intézet néhány szavas gyors elemzése:

A 4 évvel ezelőttihez hasonlóan ezúttal is Somogyban és Vasban a legmagasabb a részvétel a Dunántúlon.

Nyugat-Magyarországon kiemelt figyelmet érdemel Szombathely és Mosonmagyaróvár.

Közép-Dunántúlon Ajka és Dorog hozhat szoros eredményt.

Az észak-magyarországi magas részvételi adatokat “lehúzzák” az ottani megyei jogú városok mutatói.

Tiszavasvári lehet az egyetlen 10 ezer fő feletti település, ahol a Jobbik nyeri el a polgármesteri posztot.

Észak-Alföldön Tiszavasvárira, Nagykállóra és Hajdúszoboszlóra kell elsősorban odafigyelni.

Dél-Alföldön Szeged, Szentes, Makó és Kalocsa a négy legnagyobb kérdőjel.

Közép-Magyarországon Fót, Vác, Gödöllő hozhat szoros küzdelmet.

19.14

A szegedi Fidesz a szecessziós Reök-palota kávézójában várja az eredményeket. Eredetileg a párt Victor Hugo utcai belvárosi központjában tartották volna az összejövetelt, de mint az fn.hu-nak elmondták: négy év alatt szerencsére kinőtték már a 70 nm-es területet.


19.20 Szanyi elégedett


Szanyi Tibor szerint az MSZP a vártnál jobban szerepelt Budapesten a vasárnapi önkormányzati választáson, mert a fővárosban a legnagyobb az “ébredés” az emberekben.

A párt kampányfőnöke a Hír TV műsorában az urnazárás után, az MSZP elnökségi ülése idején azzal magyarázta a viszonylag alacsony részvételt, hogy az emberek “megrendültek, kiváró helyzetben vannak”. Szanyi Tibor hozzátette, hogy a Fidesz által “fülkeforradalomnak” nevezett jelenség elmaradt. Részletek itt.

19.15 Szijjártó: értékeltek az emberek

Az emberek a mai voksoláson értékelték a nemzeti együttműködés rendszerének eddigi eredményeit, a kormány teljesítményét – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az urnazárás után néhány perccel.

Szijjártó Péter összegez:


19.00

Délután fél hatig a választásra jogosultak 41,77 százaléka, azaz 3,4 millió választópolgár voksolt – közölte az Országos Választási Iroda (OVI); négy éve ez az arány 46,5 százalék volt. 2006-ban a helyhatósági választásokon összesen a választópolgárok 53,12 százaléka szavazott, így most jó eséllyel a szavazásra jogosultak fele sem él választójogával.

A részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb, 50,56 százalék, a megyék közül a legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Biharban volt (38,06 százalék) Leginkább a fővárosban volt jellemző az érdektelenség: ott fél hatig 37,91 százalékos volt a részvételi arány.

A voksolás érdemi fennakadás nélkül zajlott.

19.10 A Fidesz és a Jobbik nyer az alacsony részvétellel

A Fidesz-KDNP sikerét vetíthetik előre az önkormányzati választásokon a korábbi években mértnél alacsonyabb napközbeni részvételi arányok, míg a viszonylag nagy számú észak-magyarországi voksok egyértelműen a Jobbiknak kedvezhetnek. Részletek itt.

Készülődés a Fidesznél - KÉPGALÉRIA!

Készülődés a Fidesznél – KÉPGALÉRIA!

19.03 Utcabálra hív a Fidesz

A Fidesz-KDNP a budapesti Arany János utcai művelődési központban rendezte be önkormányzati választási eredményváró központját. A művelődési központ környékén lezárták az Arany János utcát az Akadémia és a Nádor utca között, ahol kivetítő, büfé és sörpadok várják a szimpatizánsokat eredményváró utcabálra este hét órától. Lezárták a forgalom elől a Tüköry utcát is, ahol a sajtóbejáratot állították fel. Az épületben megerősített biztonsági intézkedések mellett lehet közlekedni.

Az eredményváró központban két helyszínt rendeztek be sajtótájékoztatók megtartására, az egyiknél budapesti hidakat ábrázoló plakát, a másiknál pedig nemzetiszínű zászlók vannak a háttérben. Külön termet rendeztek be a televíziós nyilatkozatok lebonyolítására. A felsőbb emeleteken kapott helyet a kormánypártok elnöksége.

Így szavaztak a politikusok - KÉPGALÉRIA!

Így szavaztak a politikusok – KÉPGALÉRIA!

18.58 Vonáék a VIP-szobában

Az urnazárás előtti percekben szinte csak újságírókat látni a Jobbik eredményváróján. Vona Gábor, Staudt Gábor főpolgármester-jelölt, valamint Novák Előd, Szegedi Csanád és Murányi Levente alelnökök már megérkeztek; ezután mindannyian a dupla ajtóval elzárt VIP-szobába mentek. A tervek szerint Vona Gábor pártelnök kilenc órakor tart beszédet.

18.55 Kolbászt ad az LMP

Az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti irodájában zsíros kenyérrel, felkarikázott házikolbásszal és aprósüteménnyel várják az érdeklődőket. A párt fővárosi listájának jelöltjei közül először Hanzély Ákos érkezett, akit Kaltenbach Jenő követett. Hat óra után húsz perccel megérkezett Jávor Benedek főpolgármester-jelölt is.

Sajtószoba a Fidesznél:

18.50 Tömeges ünneplés nem valószínű

Az újságírók már összegyűltek a pártok eredményváró rendezvényein, szimpatizánsok tömegeiről sehol nem hallottunk. Az MSZP Jókai utcai központjának környékéről tudósítónk erős rendőri jelenlétről számolt be. A párt szimpatizánsait a 3. emeleten fogadja, a politikusok „bázisát” az ötödiken alakították ki. A Jobbik eredményvárójára csak újságírókat várnak, akikből mintegy 40 gyűlt össze a Kongresszusi Központ mintegy 300 négyzetméteres előterében. Az LMP-hez is szállingóznak az emberek, a politikusok sorozatosan interjúkat adnak az egyre nagyobb számú újságírónak.

16.00 Gyurcsány beszélt az urnából

Az egyik VI. kerületi szavazókörben valaki az urnába dobott egy kihangosított mobilt, amelyből Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde szólt. A szavazatszámláló bizottság mintegy húsz percre felfüggesztette a voksolást, felnyitotta a “beszélő urnát”, a helyszínre érkező rendőrök pedig kivették a telefont. Ezután az urnát lezárták, és egy másikkal folytatódott a voksolás. Az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a választás rendjének megzavarása gyanújával.

Készülődés az Arany János utcában (Fidesz):

15:00 Beleesett egy kisgyerek az urnába

Tiszabőn egy gyermek behorpasztotta az urna tetejét; a gyűjtőládát a szavazatszámláló bizottság elnöke újra leragasztotta, majd aláírásával hitelesítette, a voksolás pedig folytatódott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik