Belföld

Az MSZP kiáll Orbán portréja mellett

Az MSZP szerdai elnökségi ülése Horváth Csabát javasolta főpolgármester-jelöltnek, de a törvényjavaslat, amely Orbán Viktor arcképét és életútjának kifüggesztését tenné kötelezővé, nem volt napirenden. A szocialisták szeptemberben döntenek a sorsáról – közölte Lendvai Ildikó.

A szerdai országos elnökségi ülésén nem beszéltek arról a törvényjavaslatról, amely Orbán Viktor arcképét és életútjának kifüggesztését tenné kötelezővé, a szocialisták azonban szeptemberben újra előveszik a javaslatot. „Ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás a képviselők részéről, a szeptemberi ülésszakon fog dönteni róla az Országgyűlés” – nyilatkozta az FN.hu-nak Lendvai Ildikó szocialista képviselő.

„Jól látható helyen ki kell helyezni a Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személy (NEMESZ), Orbán Viktor portréját és életútjának rövid összefoglalását” – olvasható a törvényjavaslatban, amelyben az is szerepel, hogy Orbán Viktor születésnapját, május 31-ét ünnep- és munkaszüneti nappá nyilváníthatná az Országgyűlés. A portrét, csakúgy, mint a nemzeti együttműködési nyilatkozatot, 50×70 cm-es formában kell kinyomtatni, de emellett folyamatosan gondoskodni kell a megfelelő megvilágításról és a kép tisztántartásáról is.

Lendvai szerint az abszurd ötletet, melyet több MSZP-s képviselő is aláírt, Molnár Csaba vetette fel egy korábbi frakcióülésen. Úgy vélik, a humor segítségével lehet felhívni a figyelmet arra, hogy a nemzeti együttműködési nyilatkozat kifüggesztésének kötelezővé tétele súlyos hiba. „A Fidesznek és a KDNP-nek nincsen humorérzéke, és a parlamenti felszólalásokból is látszik, hogy nem értik, mi a probléma Orbán Viktor eredeti szándékával” – fogalmazott az MSZP-s képviselő.

Bár az abszurd törvényjavaslatról nem volt szó, az elnökségi ülésen a szocialisták már az őszi önkormányzati választásokra készültek és az elnökségen belüli felelősségi köröket alakították át. Sor került az MSZP főpolgármester jelöltjének kiválasztására is. „Miután az LMP nem támogatott minket Kaltenbach Jenő jelölésében, Horváth Csabát jelöltük főpolgármesternek” – mondta Mesterházy Attila pártelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik