Belföld

Navracsics: a korrupció olyan, mint a rozsda

Jobban kell alkalmazni a meglévő intézményeket és törvényeket.

A meglévő intézmények és törvények eddiginél jobb alkalmazására van szükség a magyarországi korrupció visszaszorításáért – mondta Navracsics Tibor. A miniszter a témában rendezett budapesti konferencián beszélt.

Mint mondta: a most hivatalba lépett kormány elkötelezte magát a korrupció elleni küzdelem mellett. Navracsics Tibor közölte, hogy “történelmi felelősségünk van mindenben, ami a magyar nemzetet érinti, beleértve a korrupciót is”.

A miniszterelnök-helyettes a korrupciót a rozsdához hasonlította, amely belülről marja szét a közösséget, a közjót és a belé vetett hitet. Mint mondta, a politika szempontjából a korrupció “a közjó privatizálása”, mert a polgár és állam bizalmi viszonyát “marja szét”.

A korrupció mértéke alapján Magyarország a mediterrán térség átlagát mutatja, de ami a megítélését illeti, “rosszul állunk”, az emberek – még ha magukat nem is tekintik korruptnak – azt gondolják, hogy a mindennapi élethez szükség van a korrupcióra – tette hozzá.

Szerinte a túlszabályozás nem megoldás, “új hivatallal nem szűnik meg a korrupció”, de a bűnüldöző szervek példamutató munkát végeztek az elmúlt egy-két évben. Kezelték a problémát, még az “érinthetetlenekkel”, a politikusokkal szemben is, amihez Navracsics további támogatást ígért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik