Belföld

Csekkbefizetés – változtak a szabályok

A sárga csekken feltüntetett fizetési határidő lejárata előtt legalább két nappal érdemes befizetni a pénzt a postán.

A sárga csekken feltüntetett fizetési határidő lejárata előtt legalább két nappal korábban érdemes befizetni a pénzt a postán, miután májusban változtak a csekkbefizetéssel kapcsolatos szabályok.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közleménye szerint április 30-áig érvényes szabályok szerint a befizetést igazoló postai bélyegzőn szereplő dátum jelentette a teljesítés időpontját. Az új előírások szerint a befizetés azon a napon teljesül, amikor a pénz a kedvezményezett, azaz a szolgáltató számláján megjelenik.

A posta részére a jogszabály maximum két napot engedélyez a befizetett összeg címzetthez történő átutalására. A civil szervezet azt kéri a szolgáltatóktól, hogy tanúsítsanak fogyasztóbarát magatartást, a számlákon, a kísérő számlalevelekben szembetűnő módon hívják fel a figyelmet a változásra, és adjanak türelmi időt a változás megszokásához.

A fogyasztóvédők szerint fogyasztóbarát megoldás lenne, ha a csekkeken a befizetés határnapját tüntetnék fel, nem pedig a pénz beérkezésének határidejét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik