Belföld

A Gorbacsov-beszéd körüli vitákról írt a FAZ

Felháborodás Gorbacsov miatt című írásában foglalkozott csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az egykori Szovjetunió utolsó államfőjének 1956-tal kapcsolatos kijelentéseivel, illetve azzal a vitával, amely Horn Gyula 1956-os szerepével kapcsolatban bontakozott ki Magyarországon.

A konzervatív német napilap cikkének bevezetőjében arról írt, hogy miközben Gorbacsovról Oroszországban ma alig beszélnek, Budapesten ezekben a napokban annál több szó esik róla.

A lap szerint az, hogy az ellenzék „történelemhamisításról” beszél, senkit nem lep meg. Ehhez az állásfoglaláshoz azonban csatlakozott a kormányzó szocialisták liberális koalíciós partnere is. Sőt – mint a cikkíró fogalmazott – maga a szocialista párt, az 1948 és 1989 között hatalmon lévő kommunista párt utóda is bírálta Gorbacsovot, még ha visszafogottan is. A liberálisok ugyanakkor felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy a születésnapi ünnepségen jelen lévő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök „nem lépett fel Gorbacsov megengedhetetlen kijelentése ellen” – írta a FAZ.

Az ellenzék – mint arról az újság beszámol – tiltakozott azon kijelentések ellen is, amelyekkel Horn Gyula „igazolta” az 1956-os eseményekben játszott szerepét. Ennek kapcsán a lap idézte Hornt, azt, hogy „a közrend biztosításához” járult hozzá. A „pufajkások brigádja” – amelyhez Horn tartozott, és amelyet az ellenforradalmárok üldözésére vetettek be – „a lakosságot védte a bűnözőktől” – írta a német lap, részben idézve a szocialista politikust. Mindehhez a FAZ hozzáfűzte: a kormánypárt számára ugyanakkor a Horn-beszéd „egyetlen olyan momentumot” sem tartalmazott, amellyel a szocialisták ne tudnának egyetérteni.

A történteket – mint a FAZ írta – megelőzte a Horn múltjával kapcsolatos vita. Magyarországon kívül a korábbi külügyminiszternek az 1989-es határnyitásban szerzett érdemei vitathatatlanok. Ugyancsak elismerik hozzájárulását Magyarország NATO-, illetve EU-felvételéhez. Otthon azonban Sólyom államfő elutasította, hogy magas állami kitüntetésében részesítse – írta a lap, amely emlékeztetett arra, hogy Horn kitüntetését 70. születésnapja alkalmából már Sólyom elődje, Mádl Ferenc is elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik